Luleå segrare i stekhett rivalmöte

30 december 2017 18:20
#SKELHF

Det var känslofyllt, chansrikt och fysiskt. Rivalmötet mellan Skellefteå och Luleå innehöll allt - och 60 intensiva minuter senare var det bortalaget som fick plocka med sig samtliga tre poäng.

Mötet i Skellefteå Kraft Arena blev som väntat en känsloladdad och ytterst händelserik historia. Redan efter den första minuten hade lagen skapat varsinn klockren målchans och det första målet föll in efter drygt sex och en halv minut. I efterdyningarna av ett powerplay klev firma Lindholm, Lindström och Möller fram, där den sistnämnde serverade den förstnämnde med en snabb pass in i slottet. Lindholm gjorde inga misstag från nära håll när han rakade in 1-0 till Skellefteåpublikens jubel.

Men det var inte målet som blev snackisen efter den första perioden. Två tunga tacklingar delades ut - varav den ena renderade i ett matchstraff. Emil Larsson bjöd på den första proppen när han tacklade Bud Holloway och kort därefter delade Joakim Lindström ut en smäll även han. Till skillnad från Emil Larssons regelrätta propp skulle Joakim Lindströms tackling i ryggen på Ryan Johnston rendera i ett utvisningskalas där Lindström visades ut för resten av matchen. Något mål i det långa powerplayspelet gjorde inte Luleå, som däremot skulle få utdelning till en andra.

Lundkvist premiärskytt

Utvisningarna fortsatte att hagla i Skellefteå Kraft Arena, vilket också skulle ge resultat - för Luleå. Norrbottningarna kunde i den andra perioden vända på tillställningen, först genom Johan Harju och sedan genom Emil Larssons avslut från snäv vinkel. Siffrorna kunde ha varit betydligt större efter mittakten men Joni Ortio visade gång på gång ett utomordentligt målvaktsspel och höll kvar Skellefteå i matchen. Hemmalaget hade chans på kvittering i sitt numerära underläge när Pär Lindholm kom fri - men den gången var det Joel Lassinanttis tur att visa briljans.

Och just briljans fortsatte Luleåkeepern att visa i den tredje perioden. Skellefteås hade spelat upp sig och hade stundtals en tung press - dock utan att lyckas överlista Luleås målvakt. Istället skulle gästerna få jubla igen. Johan Harju hittade fram till Nils Lundkvist som fick ett öppet läge och kunde raka in sitt första mål i SHL-karriären. Målet blev spiken i kistan i matchen - som trots en intensiv forcering från Skellefteå slutade med en 3-1-vinst för Luleå.

– Fantastiskt roligt - det är för bra för att vara sant, sade premiärskytten Nils Lundkvist om målet för C More och fortsatte: – Det är en tuff match, det är grinigt och det är kamp hela vägen. Fruktansvärt skönt att vinna.