Hemma
Linköping
LHC
Borta
Mora
MIK

Linköping tar emot favoritmotståndet

11 januari 2018 11:30
#LHCMIK

Den fjärde december 2004. Det är datumet då Mora senast besegrade Linköping med bland annat spelare som Marian Hossa i spetsen. Nu, mer än 13 år senare, ställs de mot varandra för andra gången den här säsongen när dalalagets ickevinnande trend är fortsatt intakt.


Formkollen

Säsongens första möte mellan Linköping och Mora den 21:a november segrades av de förstnämnda. I en rafflande kamp där båda målvakterna var lysande klev Mathis Olimb fram som matchens ende målskytt, när han sex och en halv minut in i slutperioden skickade in en retur från Christian Engstrand. Sedan dess har Linköpings form varit fortsatt pendlande. Dan Tangnes manskap har sedan Morasegern inte lyckats vinna två matcher i följd mer än en gång, men har inför torsdagskvällen chansen att ändra just den trenden. I helgen besegrades nämligen Skellefteå på bortaplan med 3-2 efter mål av bland annat nyligen rookiekontrakterade Olle Lycksell - och nu är frågan om Linköping kan inleda en segertrend samtidigt som man förstärker sin överlägsenhet mot Mora ytterligare.

Mora lämnar Jalas Arena efter tre raka hemmamatcher. Två av dem slutade med full pott, mot Luleå respektive Skellefteå, innan Brynäs senast plockade med sig en 1-0-seger. Mattias Karlin och hans lag återfinns fortsatt i de nedre delarna av tabellen, men har sakta skapat allt större utrymme nedåt kvalplatserna. När man gästar Östergötland och Linköping är det med fyra poäng ner till Karlskrona samtidigt som man upp till nästa streck blir allt mer avsågade. Förutom två poäng upp till Örebro skiljer i nuläget 13 pinnar mellan Mora och ovanliggande Luleå på åttondelsfinalplatsen. För att inleda klättringen med drygt 20 matcher kvar att spela måste laget först besegra Linköping - vilket man inte har gjort sedan 2004.

Lagen möts ytterligare en gång denna vecka. På lördagskvällen spelas en "returen" i Jalas Arena.

Läget i lagen

I listan nedan återfinns de spelare som saknats i lagens matchtrupper den senaste tiden.

Notera att

  • När Mora vann mot Linköping senast var det just på bortais. 6-4 blev det för dalalaget under lockoutsäsongen, där bland annat Marian Hossa blev målskytt. Det är Moras enda seger mot Linköping i högstaserien.
  • Linköping har tekat minst i hela serien och har således också förlorat minst dueller av alla lagen. Vad det gäller den totala procenten är man trea med 51,89.
  • Mora är ett ligans bästa i den statistiken. Laget vinner dessutom 49,27% av sina tekningar på bortais, vilket är fler än något annat lag i SHL. Notera att inget lag i serien har passerat 50%-spärren vad det gäller tekningar på bortaplan.
  • Linköpings Nick Sörensen har endast gått poänglös i 2 av de 10 senaste matcherna.
  • Moras powerplay och boxplay är ligans svagaste. Man har däremot gjort flest mål i numerärt underläge på bortais - tre stycken.
  • Säkra din plats i arenan, köp din biljett här.
  • Diskutera matchen i sociala medier under hashtagen #LHCMIK.