Femte raka Växjösegern - Fasth nollade Linköping

3 mars 2018 17:30
#VLHLHC

Efter två mållösa perioder skulle publiken till slut får jubla i Vida Arena. Växjö växlade upp tempot och kunde efter en stark sista akt relativt bekvämt besegra Linköping, när Viktor Fasth spikade igen för sjätte gången den här säsongen.

Linköping öppnade tillställningen i Vida Arena med en hel del energi. Viktor Fasth fick bjuda på flera svettiga ingripanden när gästerna närmast försökte forcera in pucken över mållinjen. Efter matchens första utvisning, som drabbade gästerna, kunde Växjö sakta men säkert äta sig in i matchen och få momentum men utan att lyckas överlista Linköpings burväktare Jonas Gustavsson. Trots bland annat två frilägen åt båda håll förblev den första perioden mållös.

Mållös blev även akt nummer två. Linköping steppade upp och var det något mer aktiva framåt - men utöver varsitt klockrent läge i slottet för gästernas Mathis Olimb samt Växjös Tuomas Kiiskinen lös de stora chanserna med sin frånvaro.

"Måste vara effektivare"

I den tredje skulle fullträffarna till slut komma - och de från Växjö. Hemmalaget växlade upp tempot och sex minuter in i perioden öppnade Tuomas Kiiskinen målskyttet. Under en avvaktande Linköpingsutvisning bröt sig finländaren in på bortakassen, smällde in sin egna retur och kunde se hur pucken som i en båge föll ner i buren bakom Jonas Gustavsson. Målet gav Växjö den energi man behövde för att koppla ett stadigt grepp om matchen när man bara någon minut senare åter fann nätet. I spel fem mot fyra prickade supertalangen Elias Pettersson in 2-0.

Efter Petterssons mål var det närmare ett tredje Växjömål än en Linköpingsreducering. Trots en sista forcering av gästerna, i bland annat spel sex mot fyra, kunde Viktor Fasth spika igen och hålla sin sjätte nolla för säsongen.

– Vi möter Sveriges bästa hockeylag idag. Ska vi vinna en sådan här match måste vi vara effektiva på det vi skapar - och får man inte första målet är det svårt att vinna mot ett sådant här lag. När de får 2-0 i powerplay ganska omgående efter sitt första mål kändes matchen död, summerade Linköping Dan Tangnes i C More efter slutsignalen.