Hemma
Brynäs
BIF
Borta
Linköping
LHC

Proppen ur för Linköping i Gävle

8 mars 2018 21:45
#BIFLHC

En två matcher lång måltorka fick se sitt slut i Gavlerinken på torsdagskvällen. Linköping gick ifrån och vann med 5-1 mot Brynäs och tog därmed ett kliv mot en hemmaplansfördel i åttondelsfinalen.


Linköpings två matcher långa måltorka skulle äntligen brytas i Gavlerinken - och det rejält. I en förstaperiod som annars präglades av utvisningar, främst från Linköpingshåll, blev Adam Ginning den ende målskytten när han på ett elegant manér åkte igenom offensiv zon och fick två Brynässpelare att kollidera, innan han tryckte in sitt första SHL-mål i karriären. Utöver målet var det hemmalaget som styrde och ställde det mesta, mycket tack vare gästernas åtta utvisningsminuter, men trots 18 skott på Jonas Gustavsson, frilägen och öppna mål var det Linköping som gick segrande ur den första akten.

"Viktigaste att få fira"

I den andra kom gästerna ut som ett helt nytt lag - och bytte också målvakt då Jonas Gustavsson kände av en mindre skada. Man satte per omgående full fart framåt och efter 42 sekunder small det bakom David Rautio igen. Daniel Olsson-Trkulja trampade in mellan Brynäsbackarna och djupt in i slottet innan han serverade Derek Roy till öppen kasse. Linköping tvingande så småningom Tommy Sjödins mannar till en timeout och efter det fick hemmalaget ny energi. Gästerna å sin sida drog dock inte ner på farten och kunde genom Mathis Olimb och Jimmy Andersson utöka till 4-0. Sista ordet i perioden fick dock hemmalaget genom lagkaptenen Jacob Blomqvist som i spel fem mot fyra satte reduceringen.

Brynäs fick tidigt i den tredje perioden en ny chans i powerplay. I det numerära överläget skapade man ett bastant tryck och hade en puck dansades i målområdet - men närmare än så kom inte hemmalaget. Istället kunde Linköping sätta den definitiva spiken i kistan, när Daniel Olsson-Trkulja på liknande sätt som i början av den andra avancerade in i slottet och serverade Ken Andre Olimb till 5-1. Linköping bröt därmed sin poäng- och måltorka när man dessutom tog ett kliv upp mot en hemmplansfördel i åttondelsfinalen.

– Klart att vi vill ha hemmafördel och sluta så högt upp som möjligt, men det viktigaste är att få vinna, fira och släppa loss lite sköna känslor. Det har trots allt varit tungt ett tag. Förhoppningsvis kan vi ta med oss detta till matchen mot Växjö och vinna då också, summerade Linköpingstränaren Dan Tangnes i C More efter matchen.