Rond ett till Brynäs - efter sent avgörande

12 mars 2018 21:20
#LHFBIF

Brynäs plockade hem den första ronden i bäst av tre mot Luleå. Avgörandet kom med 28 sekunder kvar av ordinarie matchtid, när Juuso Ikonen håll sig framme stötte in målet som gav gästerna ett perfekt utgångsläge inför returen hemma i Gavlerinken.

Den första akten i Coop Norrbotten Arena inleddes böljande. Lagen turades om att hålla i taktpinnen innan det tio minuter skulle ringa för första gången. Lukas Kilström slängde in en puck mot mål och efter en viss röra kunde Kevin Clark snappa åt sig trissan och skicka in gästernas ledningsmål bakom Filip Gustavsson.

Luleås replik kom dock bara minuten senare. När Jesper Boqvist visades ut för en hakning klev hemmalaget fram när Daniel Sondell smällde till direkt efter tekning och Johan Harju styrde in pucken mellan benen på David Rautio. Mötet tände sakta men säkert till och präglades framförallt av Luleåutvisningar, men trots två 5 mot 3-överlägen för gästerna innehållandes en hel del möjlighet, stod sig 1-1 efter den första perioden.

Norrbottningarna öppnade den andra perioden på ett mycket starkt vis. Just som det hängde ett Luleåmål i luften var det dock återigen Brynäs som satte sig i förarsätet fem och en halv minut in i akten. Johan Alcén satte 2-1 från nära håll efter en delikat passning av Jacob Blomqvist från positon bakom mål.

"Skönt med vinst, men vi behöver en till"

Luleå dominerade till stora delar den andra perioden och fick också till slut in en 2-2-puck. Ännu en gång var det Johan Harju som höll sig framme, när han lyfte upp pucken i nät efter en retur på Brendan Mikkelssons avslut.

I den andra lös de stora chanserna länge med sin frånvaro. Spelet var i stället böljande och halvvägs in i perioden var skotten 2-3 för gästerna. Likt i den första turades lagen om att styra spelet, men i det absoluta slutet var det Brynäs som satte full fart framåt - vilket också gav utdelning. Med mindre än halvminuten kvar av ordinarie matchtid var det återigen Jacob Blomqvist som låg bakom förarbetet, när han efter en dragning bakom mål serverade Juuso Ikonen i slottet som på sin egna retur kunde smälla in den matchavgörande 3-2-pucken. Gävlelaget har därmed satt sig i förarsätet och har ett fint utgångsläge inför returen hemma i Gavlerinken på onsdag.

– Det var viktigt att vi jobbade av våra boxplay. Vi hade bra tålamod matchen igenom och jobbade på i defensiven. Skön vinst, men nu måste vi ta en till, summerade segerskytten till C More efter slutsignalen.