SKE

Ortios storspel fixade Skellefteåseger

19 mars 2018 21:30
Kvartsfinal 1

En stark start och en målvakt i storform. Det var segerreceptet för Skellefteå som kunde plocka med sig den första matchen i kvartsfinalserien mot Färjestad, efter 3-1 i Löfbergs Arena.

Det dröjde bara 45 sekunder innan målskyttet i kvartsfinalserien mellan Färjestad och Skellefteå skulle inledas. Bortalaget satte sig i förarsätet när man kom i ett flygande 2-mot-1-läge som Joakim Lindström avslutade på pass från Pär Lindholm. Efter målet var det Färjestad som förde spelet och skapade chanser, men i västerbottningarnas bur stod en mycket solid Joni Ortio som inte lät sig överlistas. Den finske målvakten var ständigt vaken i sidledsförflyttningarna och bjöd på en rad fina ingripanden och fick istället se sitt lag dubbla sin ledning. Pär Lindholm trampade åter in i offensiv zon, bromsade tvärt och serverade Oscar Möller som bombade in gästernas andra mål.

Utöver Joni Ortios storspel var det en händelse i Skellefteåzonen som stack ut i den första perioden. Skellefteås Joakim Lindström cross-checkade Oskar Steen i i huvudtrakten, vilket resulterade i rejäl irritation och ett matchstraff för landslagscentern. I fäktningen efteråt fick även Ilari Melart sätta sig på botbänken och ett tre minuter långt powerplay för Färjestad var att vänta. Men utan utdelning för värmlänningarna.

Skellefteå kontrollerade sin ledning

I den andra var det gästernas tur att få en stor möjlighet i numerärt överläge. I över en och en halv minut spelade man i fem mot tre, men trots en tung press från västerbottningarna kunde Färjestad hålla undan. Istället skulle till slut hemmalaget spräcka Joni Ortios nolla när Jesse Virtanen med en backhandpassning serverade Fabian Zetterlund till 1-2. Det dröjde dock inte länge innan bortalaget åter var i ett tvåmålsöverläge. Knappa minuten senare spelade Jimmie Ericsson fram till Jesper Olofsson som blev fri och hängde in 1-3 bakom Haugen.

Den tredje perioden var böljande där båda lagen turades om att skapa målchanser. Några mål blev det dock inte och Skellefteå kunde hålla undan och plocka med sig den första segern i kvartsfinalserien. Joni Ortio klev av som den store matchvinnaren efter att har räddat 32 av 33 skott.

– Vi fick såklart en bra start med två mål. De tog lite initativ efter det, men i den andra tycker jag att vi återtog det och hade spelet matchen ut, summerade Skellefteåkeepern i C More efter slutsignalen.