Växjö kopplade greppet med seger

18 mars 2018 18:00
Kvartsfinal 1

Seriesegraren höll för trycket - Växjö tog kommandot om kvartsfinalen genom att slå tillbaka Brynäs på hemmais i den första ronden.

Med en segermarginal på 21 poäng tog Växjö hem förstaplatsen i SHL 2017/2018. När laget nu skulle öppna sitt SM-slutspel mot tabelltian Brynäs var också favoritskapet på Växjö, som visade sin klass direkt. Redan från första nedsläpp satte laget tonen och inför ett orangemålat Vida Arena styrde smålänningarna över matchbilden.

Med elva minuter på klockan kom också ledningsmålet. Linus Fröberg vann en offensiv tekning, Arvid Lundberg spelade pucken i sidled och Eric Martinsson direktsköt 1-0. Dennis Rasmussen hade ett mycket fint läge bara sekunder senare, men David Rautio stoppade den möjligheten. Målvakten visade upp ett stundtals briljant spel mellan Brynäs stolpar och fortsatte att hålla gästerna kvar i mittenakten.

Rahimi: "Det är bara början"

Den kanske bästa möjligheten behövde dock inte Rautio agera på. För när Elias Pettersson spelades fram i sin patenterade position i tekningscirkeln skickade poängkungen skottet högt över. En stund senare hittade ändå Växjö rätt, för i numerärt överläge grävde Brendan Shinnimin fram pucken ur röran framför mål och serverade Robert Rosén vidöppet nät. Den dubbla ledningen blev dock mycket kortvarig, för bara ett par minuter senare skickade Jacob Blomqvist dit reduceringen.

Brynäs hade i övrigt få klara chanser i mittperioden och offensiven släppte heller inte i tredje. Visserligen hade Lucas Carlsson ett slumpskott i stolpen, men bortsett från det stängde Växjö ner gästernas attacker. Själva skapade Växjö desto mer och Janne Pesonen fick chansen på en straff som Rautio räddade.

I spelsekvensen efter kom trots allt målet, inskickat av Oliver Bohm från sin backplats. Tuomas Kiiskinen åkte slutligen in 4-1 sedan Brynäs plockat sin målvakt och Växjö vann det första kvartsfinalmötet. Nästa spelas på tisdag, då med Galverinken som spelplats.

– Jag tycker att vi kom ut precis som vi vill göra. Vi gör en jättebra första period, sen går vi ner oss lite andra men håller uppe det och avslutar bra i tredje. Vi ska vara nöjda med vår insats, men det är bara början, lovade Växjöbacken Daniel Rahimi i intervju med C More.