Davidsson med dubbel - Djurgården mosade Linköping

18 mars 2018 17:40
Kvartsfinal 1

Linköping öppnade målskyttet - men sex raka fullträffar senare var det Djurgården som kunde fira på Hovet. Jonathan Davidsson slog till två gånger om i lagets storseger.

Hovet stod redo för SM-slutspel när Djurgården tog emot Linköping i den första kvarsfinalen. Inför en kokande hemmapublik var det också Djurgården som kopplade ett spelmässigt grepp, bland annat med en tidig chans för Patrik Lundh som Jonas Gustavsson parerade. Även Niclas Bergfors var nära med ett avslut som Gustavsson styrde tätt utanför egen stolpe. Linköping skulle dock spela sig in alltmer och efter att Ken Andre Olimb haft en fin möjlighet kom också ledningsmålet.

Derek Roy vann en duell i sarghörnet och Andrew Gordon skickade upp pucken framför mål, där Jakob Lilja halvt liggande vispade in 0-1 för gästerna. Repliken kom omgående från Djurgården och i spel fyra mot fyra utnyttjade bröderna Davidsson ett misstag från Gustavsson. Målvakten gick ut för att stoppa en puck bakom eget mål, men fick svag träff och Marcus Davidsson kunde servera Jonathan öppet nät och kvittering. 34 sekunder från periodvilan tog även Linus Hultström upp laget i ledning genom att skjuta 2-1 i numerärt överläge.

Dominans av Djurgården i mittperioden

Vändningen gav Djurgården en energi som följde med laget in till mittenakten. Med fem minuter på klockan arbetade Alexander Jonsson-Fjällby fram pucken till Jonathan Davidsson, som totalt omarkerad mitt framför mål dubblade sin skörd genom att sätta 3-1 i krysset. Djurgården fortsatte att mala på i offensiv riktning och det dröjde inte länge förrän Hovet exploderade på nytt. Gustav Possler hittade in till Markus Ljungh, som fick fritt fram att överlista Gustavsson.

Målvakten hade då fått nog och ersattes av Jacob Johansson, men Linköping fick inte stopp på Djurgårdens fart. Kapten Calle Ridderwall hann med att sticka in femman på en retur innan ens 13 minuter hade spelats. I en mittperiod som Djurgården fullständigt dominerade fanns det sedan bud på ytterligare hemmamål.

Den avslutande tredje perioden städades sedan mest undan. Ett mer fysiskt Linköping försökte att reta upp känslorna hos Djurgården och det bjöds på en hel del gurgel mellan lagen. Fyra minuter från slutet kunde Axel Jonsson-Fjällby åka in slutsiffrorna 6-1, perfekt frispelad av Patrik Lundh. Djurgården tog hem den första ronden klart och har nu skaffat sig ett övertag på Linköping.

– Vi ska ha mer tyngd i det vi gör, som när vi spelade mot HV. Bra backchecking varje gång, ha långa anfall och spela så som Djurgården gjorde mot oss idag. Vi är för mesiga. Men som sagt är det ingen målskillnad, det gäller bara att nollställa sig, sade Jakob Lilja i C More efter den kännbara förlusten.