Brynäs powerplay fick stopp på Växjö

20 mars 2018 21:45
Kvartsfinal 2

Det är kvitterat i kvartsfinalronden mellan Brynäs och Växjö. Hemma i Gavlerinken exploderade Brynäs numerära överläge - något som fällde avgörandet i uddamålsvinsten.

Efter förlusten senast jagade Brynäs en väg in i kvartsfinalserien mot Växjö. I hemmaborgen Gavlerinken öppnade laget också piggt, med varsin tidig chans för Jesper Jensen och Ryan Gunderson. Halvvägs in i den första perioden stack Jensen även fram en passning till en ren Kevin Clark, men Viktor Fasth stängde fortsatt igen Växjömålet.

När Brynäs kort därefter åkte på en utvisning var det också gästerna som slog till. Tuomas Kiiskinen utnyttjade ett avvaktande försvarsspel, bröt sig fräckt in mot mål och tryckte 0-1 i nät under David Rautio. Repliken skulle komma i samma spelform. Juuso Ikonen stack upp pucken centralt där en totalt omarkerad Linus Ölund direktsköt 1-1 och tog Brynäs upp i likaläge.

Sjödin: "Nu är vi inne i bubblan"

Hemmalaget hade inför matchen haft ett mycket svagt powerplayfacit, med bara ett mål på sina tolv försök i SM-slutspelet. Men här släppte allt för Brynäs, som i upptakten av mittperioden fick se Växjös Daniele Rahimi dra på sig en dubbelutvisning. Det gav maximal utdelning sedan Kevin Clark först slagit till i flipperspelet framför mål och Aaron Palushaj senare bombat in 3-1. De två snabba målen kom som en kalldusch för Växjö, men SHL:s seriesegrare hade också ett vasst fem mot fyraspel att ta till.

Med Simon Bertilsson utvisad sköt också Pesonen reduceringen i nät och finländaren också nära att fylla på med en kvittering. Istället fick Brynäs avsluta perioden i numerärt överläge - och då gick det som vanligt den här kvällen. Ölund hittade med en diagonalpassning fram till Beritlsson som tryckte 4-2 mellan benen på Fasth och Brynäs fick viktigt andrum.

Bertilssons fullträff blev också extra viktig i tredje, där Växjö växlade upp. Efter en böljande första halva på perioden vek Andrew Calof in från kanten och hittade från ingenstans rätt med ett distansskott. Reduceringen skapade en nervkittlande avslutning, där Brynäs desperat försvarade sin bräckliga ledning. Det höll hela vägen fram till vinst med 4-3 och i kvartsfinalserien är ställningen nu 1-1.

– Nu är vi inne i den här bubblan. Jag är inte orolig över att vi inte ska klara av att fortsätta, slog Brynästränaren Tommy Sjödin fast i C More efter vinsten.