Sekunddrama när Djurgården slog ut Linköping

26 mars 2018 22:07
#DIFLHC

Den högdramatiska och svängiga femte kvartsfinalen mellan Djurgården och Linköping var på väg mot förlängning. Men med fyra (!) sekunder kvar klev Marcus Högström fram och skickade Djurgården till semifinal.

Efter en inledande Djurgårdspress jobbade sig Linköping in i matchen och förde bitvis spelet i den första perioden. Men det var ändå hemmalaget som var närmast en ledningspuck genom dubbla frilägen för Patrick Lundh och Axel Jonsson-Fjällby, men båda gångerna svarade Jonas Gustavsson, som ikväll gjorde comeback i Linköpingskassen efter två missade matcher, för svettiga räddningar.

Målexplosion

Inledningen av andra periodn blev en fullkomlig målexplosion då det rasslade i nätet tre gånger inom loppet av 43 (!) sekunder. Först satte Kristian Näkyvä 0-1 till gästerna i numerärt överläge, men bara 12 sekunder senare skickade Mikael Ahlén in kvitteringen efter att Linus Johansson drivit hårt på kassen. 31 sekunder efter det trampade Axel Jonsson-Fjällby loss och sprätte upp pucken över axeln på Jonas Gustavsson. Och innan perioden var slut skulle Näkyvä hinna kvittera med sitt andra mål för kvällen och Gustav Possler åter ge Djurgården ledningen.

En som inte var helt nöjd med den svängiga matchbilden var Djurgårdens Linus Hultström: – Det gäller att nollställa och spela som vi vill här på hemmaplan. Jag tycker vi spelar sådär de här två perioderna.

Sista perioden blev precis lika svängig och dramatisk som den andra. Linköping jobbade intensivt för en kvittering och den skulle också komma genom Ken-André Olimb med tio minuter kvar. När Derek Roy med fem minuter kvar satte 4-3 till bortalaget trodde nog många att Linköping skulle tvinga fram en sjätte match i Saab Arena på onsdag.

Avgörande i slutsekunderna

Men med dryg tre minuter kvar forcerade Markus Ljungh in reduceringen till 4-4 och med bara fyra (!) sekunder kvar satte Markus Högström det matchavgörande målet i powerplay inför ett exploderande Hovet. Djurgården vinner därmed matchserien med 4-1 och avancerar till semifinal.

– Vi gör ingen bra tredjeperiod, men som så många gånger förr så vände vi på matchen. Det spelar ingen roll vem som petar in den, det är alltid någon som är där. Vilket jävla gäng alltså, sa en lycklig Marcus Högström, Djurgårdens segerskytt, till C More efter matchen.