Skellefteå i förarsätet - Djurgården jagar kvittering

9 april 2018 11:30
Semifinal 4

Tre powerplaymål blev nyckeln till stockholmarnas reducering i matchserien mot Skellefteå senast. Nu vänder semifinalbataljen upp till Västerbotten - där hemmalaget vill skapa finalvittring medan gästerna går för att kvittera.

Senaste matchen

Nyckeln till Djurgårdens reducering i semifinalserien mot Skellefteå under lördagen var lagets powerplay. Samtliga tre fullträffar kom i den spelformen när stockholmarna segrade med 3-1 hemma på Hovet.

Det dröjde dock halvvägs in i matchen innan det första måljublet kom. Jonathan Davidsson slängde in en puck på mål som brorsan Marcus styrde, innan Linus Johansson högg på returen och tryckte in 1-0. Hemmalaget kunde också med 18 sekunder kvar av perioden utöka sin ledning när Markus Ljungh hittade det första krysset bakom Gustaf Lindvall.

Stockholmarna fick en tidig utdelning i den tredje perioden och gästerna från Västerbotten orkade inte krypa närmare än sitt reduceringsmål, genom Jesper Olofssons backhandavslut, med dryga tre minuter kvar av ordinarie matchtid. Djurgården vann därmed sin första fight i semifinalserien när det inför måndagskvällens batalj i Skellefteå Kraft Arena står 2-1 i matcher för västerbottningarna.

Citat

– Vi startar matchen bra, med ett bra initativ. Jag tycker att vi tappar det med den utvisningen vi tar inför den andra perioden. Vi får inte tillbaka momentumet i andra - och spelar litegrann i Djurgårdens händer. Vi hamnar på hälarna och tar inte beslut snabbt nog, varken i defensiven är offensiven, drar på oss fler utvisningar där jag tycker att en del är fruktansvärt onödiga, sade Skellefteås Bert Robertsson i presskonferensen efter lördagens möte.

– Återigen en tight match. Jag tycker inte att vi kommer upp exakt som vi vill i den första perioden, men över 60 minuter visar vi ändå vilken grundmoral det här laget har. Vi tävlar stenhårt och det känns som att det är en tävling i att tävla - och jag tycker att vi vinner den kampen idag, sade i sin tur Djurgårdens assisterande tränare Stefan Nyman.

Läget i lagen

Skellefteå hade inga nya skador eller sjukdomar att rapportera om senast. Således saknades fortsatt #29 Matt Anderson, #57 Emil Djuse, #5 Anton Öhman och #74 Simon Krekula. Skellefteå skriver på sin hemsida att Djuse kommer att vara tillbaka till måndagens match.

Det samma gäller Djurgården. Sedan tidigare står det klart att varken #19 René Bourque eller #21 Andreas Engqvist kommer att vara tillgängliga i detta slutspel. Saknas gör även #49 David Bernhardt i stockholmarnas lag.

Noterbart Skellefteå

• #31 Joni Ortio, som gjorde ett kort framträdande i slutet av matchen senast, har så här långt en imponerade räddningsprocent på 94,72.
  • #45 Oscar Möller har gjort åtta poäng (tre mål och fem assist) på sju matcher mot Djurgården 2017/2018.
  • Trots att det inte blev några poäng senast - #17 Pär Lindholm leder fortsatt slutspelets poängliga...

Noterbart Djurgården

• ... nu tillsammans med #61 Markus Ljungh. Ljungh klev upp på delad förstaplats efter att ha noterats för ett mål och en assist senast. Totalt har det alltså blivit tio poäng - fyra mål och sex målgivande passningar - och dessutom har centern återfunnits i poängprotokollet i samtliga matcher i slutspelet.
  • #39 Adam Reideborn räddade 21 av 22 skott senast. Detta gav burväktaren en räddningsprocent på 95.45.
  • #4 Marcus Högström snittar exakt 24 minuter per match. Detta gör backen till den spelare med tredje mest istid i slutspelet (efter Linköpings Chad Billins, 24:53, samt Färjestads Mikael Wikstrand, 24:37)