MIF

Supertalangens avgörande - Växjö till SM-final

8 april 2018 18:40
Semifinal 4

Han hade sina chanser genom hela matchen, till slut hittade Elias Pettersson rätt. Med ett läckert avgörande i förlängningen satte han punkt för Malmös säsong och skickade Växjö till final.

Tre raka förluster hade satt Malmö i bekymmer och på söndagen var seger ett måste inför hemmapubliken. Matchupptakten tillhörde däremot Växjö, som tog kontroll över spelet och även hade de hetaste chanserna. Erik Josefsson kom allra närmast på ett inspel som lämnade forwarden ren, men Jonas Gunnarsson stängde igen.

I numerärt överläge kom sedan ledningsmålet. Dennis Rasmussen fick pucken vid bortre stolpen, skickade in den mot mål och fick se en Malmöförsvarare styra den i eget nät. Repliken från Malmö dröjde bara ett par minuter och med två Växjöspelare utvisade bombade Nils Andersson dit 1-1. Kvitteringen tände hemmalaget, som avslutade den första perioden starkt och satte Viktor Fasth under stort tryck.

"Vi har spelat för det här hela säsongen"

Mittenakten fick en sönderryckt start, där Linus Fröberg redan i det första bytet åkte på en tackling och landade olyckligt. Centern tvingades lämna matchen och fick en stund senare sällskap av Viktor Fasth, även han med huvudskada. Målvakten hade då först hunnit med en vass dubbelräddning innan han direkt efter tappat balansen. In mellan Växjöstolparna klev Viktor Andrén - det under en tuff period för gästerna.

Tre raka Lakersutvisningar skapade en matchbild som dominerades av Malmö. Chansmässigt hade Skånelaget svårare att komma till öppna lägen, bortsett en ribbträff genom Marcus Sylvegård. Till den tredje perioden studsad Växjö tillbaka och spelet böljade härligt i båda riktningar till en början.

Ju längre klockan tickade på dämpades farten, något som skapade ett riktigt ställningskrig. En spelare som försökte att bryta mönstret var Elias Pettersson, men avslutslägena satt inte för talangen och matchen gick till förlängning. Där rivstartade Växjö och Gunnarsson svarade för flera viktiga räddnignar i Malmömålet. Nio minuter in fick sedan Elias Pettersson fritt fram, lurade bort målvakten och lyfte med en elegant backhand in det 1-2-mål som skickade Växjö Lakers vidare till SM-final.

– Fantastiskt, helt fantastiskt. Jag ser fram emot det grymt mycket. Vi har spelat för det här hela säsongen och har en grym grupp. Det är fortfarande fyra vinster kvar för att nå dit vi vill komma, vi är inte nöjda än, sade matchvinnaren Pettersson i C More.