Hemma
Mora
MIK
Borta
Leksand
LIF

Mora kvar i SHL - Bromé segerskytt

3 april 2018 22:00
Direktkval 5

Slaget om Siljan fick sin röda vinnare för andra året i rad. Christian Engstrand stängde återigen ner Leksand och Mathias Bromé avgjorde framåt när Mora säkrade fortsatt spel i SHL.


Efter tre raka nederlag var pressen på Leksand inför tisdagens Direktkvalsmöte. Seger var ett måste borta mot Mora och de vitklädda inledde också desperat. Ett par tidiga anfall satte tonen för Leksand, som etablerade nästan allt spel på offensiv planhalva. Chansmässigt hade laget svårare att komma till, även om Anton Öhman och Martin Karlsson kom nära med varsitt avslut.

Absolut bäst läge hade Leksands Johan Porsberger. Oskar Lang trädde fram pucken centralt till kedjekamraten, men skottet gick utanför Christian Engstrands halvtomma målbur. Moramålvakten var annars en stor faktor till att ställningen var oförändrad med tolv räddade skott i den första perioden.

Rörd tränarhjälte: "Det är stort"

Klar fördel Leksand under första 20 alltså, men till mittenakten var det Mora som tog över. Halvvägs in gav det också utdelning när laget vann pucken offensivt och Daniel Grillfors spelade in till Emil Aronsson som sköt 1-0. Ett par utvisningar på hemmalaget skulle dock bjuda in Leksand i spelet, något som straffade sig. För efter ett par fantomräddningar av Engstrand fick till sig Leksand hål på målvakten genom Emil Bemström.

Den geniala framspelningen kom från Mattias Ritola, ett kvitteringsmål som betydde likaläge 1-1 inför tredje. Målskytten Bemström hade där också en tidig puck i stolpen, men närmare en seger så kom dock inte Leksand.

Istället klev Mathias Bromé fram som den stora matchvinnaren. I spel fem mot fyra tog forwarden emot ett inspel och styrde i samma rörelse 2-1 förbi Tex Williamsson. John Persson fyllde nio mintuer från slutet på till 3-1 med en styrning och Leksand reste sig inte från den smällen. Mora segrade med 3-1 i matchen och 4-1 i Direktkvalet - en stor framgång för laget och för den färske tränaren Mats Lusth.

– Det är stort. Att få chansen att komma hit på kort varsel, fyra träningar och sen få vara med här mot Leksand. Att stå här där jag började som pojkspelare... Det är stort, det är fantastiskt, sade en klart rörd Lusth i intervju med C More.