Mattsson storspelade - Frölunda vann över rivalen

25 oktober 2018 22:20
#SKEFHC

Skellefteå hade greppet, då tog Ryan Lasch över showen. Med två assist och ett avgörande straffmål såg amerikanen tillsammans med Johan Mattsson vill att Frölunda vände på bortais.

Skellefteå klev in i tungviktskampen med Frölunda med en negativ trend bakom sig. Fyra raka förluster för västerbottningarna, som inför hemmafansen dessutom hamnade i brygga direkt. För det var Frölunda som tog hand om matchupptakten - med besked. Ett tidigt powerplay gav gästerna luft under vingarna och Joel Lundqvist spelades fram till ett fint läge centralt.

Gustaf Lindvall räddade den gången och höll tätt under en inledande där Skellefteå knappt tog sig över på offensiv planhalva. Med dryga 13 minuter skapade hemmalaget till sist sitt första riktiga anfallstryck och då höll sig Andreas Wingerli framme. Med en läcker styrning vinklade han in Johan Alms skott, ett ledningsmål som godkändes via videogranskning. Skellefteå tog därefter över totalt och efter en lång väntan fick laget äntligen jubla i powerplay, sedan Jimmie Ericsson fint spelats fram av Joakim Lindström till 2-0.

Mattsson: "Vill visa att man är bäst för dagen"

Tung uppförsbacke för Frölunda alltså, men göteborgarna reste sig. Rhett Rakhshani spelades tidigt fram till ett öppet läge i mittperioden och med 4.22 på klockan kom reduceringen. I numerärt överläge landade pucken hos Pathrik Westerholm som från nära håll knackade dit 2-1. Tempot var genom hela den andra perioden skyhögt med ständiga spelvändningar och chanser, där Jonathan Pudas och Simon Hjalmarsson hade varsitt jätteläge för respektive lag.

Ännu närmare kom Juhamatti Aaltonen i tredje. Skellefteås finländare serverades vad som kan beskrivas som öppet mål, men en fenomenal förflyttning av Mattsson gjorde att målvakten svarade för säsongens kanske svettigaste plockhandskräddning. Mattsson stod minuterna senare för en ny avgörande räddning på Bud Holloways friläge och höll därmed Frölunda kvar i matchen.

Offensivt slet gästerna däremot ont och tiden började att rinna ut - då tog Johan Alm en till synes huvudlös utvisning för Skellefteå. I powerplayspelet som följde hittade även Lasch, med viss tur, fram till kapten Lundqvist som stående mitt i slottet ordnade kvittering till 2-2. Straffar fick till sist avgöra och där var Rhett Rakhshani och Ryan Lasch skillnaden. Lasch skrevs upp som segerskytt, Frölunda tog två tunga poäng och med 40 räddningar är frågan om inte Johan Mattsson gjort sig till nummer ett mellan stolparna.

– Absolut inte, "JG" (Johan Gustafsson) har också spelat fantastiskt bra när han fått spela. Det känns verkligen som att vi är på varandra och jabbar lite. Båda vill visa att man är bäst för dagen. Det är härligt, svarade Mattsson i intervju med C More.