Färjestad vände och vann

17 november 2018 17:42
#FBKVLH

Det var två lag med bra form som möttes i Karlstad på lördagen. Lagen stod dessutom på samma poäng inför matchen. I hemmalaget gjorde fjolårets succéspelare Michael Lindqvist comeback, men det var en annan hemmaspelare som till slut blev matchhjälte.

Det var festlig stämning i Löfbergs Arena på lördagseftermiddagen då fjolårets mästare Växjö var på besök. Men feststämningen kom av sig då unge Jonas Röndbjerg gjorde mål i bortalagets första riktiga anfall. Lite senare fick man också ett straffslag när samme Röndbjerg kom igenom och hakades, men formstarke Janne Pesonen lyckades inte förvalta det. Kanske gav det hemmalaget välbehövlig energi, för därefter uppträdde man med större pondus och därför var det inte orättvist när Johan Ryno satte 1-1 med ett distinkt dragskott i powerplay.

– Skönt att kvittera men vi behöver bli rejälare och spendera mer tid i Växjös zon, sa en självkritisk Johan Ryno i pausintervjun.

I den andra perioden tog Växjö över matchen helt. Efter halva perioden var skottstatistiken 0-10 och till slut kom utdelningen. Bortalaget fick 15 sekunders 5 mot 3 och slog till direkt när Joel Persson släppte över pucken till tyske Dominik Bokk som hittade en lucka bakom Markus Svensson. I det efterföljande 5 mot 4-spelet gjorde Persson själv 3-1 med ett skott som styrdes på vägen fram mot målet. Slutdelen av perioden kom att domineras av ett par otäcka smällar. Först var det Ryno som utvisades 5 + game för interference mot Kiiskinen som fick åka ut i omklädningsrummet. Därefter kolliderade Theodor Lennström och Pontus Holmberg vilket bedömdes som en ren olyckshändelse men där den förre fick ont och liksom Kiiskinen fick avbryta matchen. Till följd av smällarna var det irriterat mellan lagen i slutet av perioden.

Imponerande vändning

Det var inte mycket som talade för hemmalaget inför tredje perioden. Underläge med två mål och fortsatt numerärt underläge. Men ett boxplay-mål av Oscar Steen tände hemmalaget som plötsligt uppträdde som ett helt nytt lag och skapade hårt tryck mot Växjö. Publiken i Löfbergs Arena svarade upp och skapade en härlig inramning. Det var därför inte helt oväntat när Gustav Rydahl från nära håll tryckte in 3-3, och hade det inte varit för en storspelande Viktor Fasth hade Färjestad förmodligen tagit alla tre poäng. Det blev dock bara två, detta sedan Joakim Nygård avgjort i förlängningen.

– Vi var inte nöjda med första och andra perioden och sa det till varandra. Vi har visat bra moral tidigare och det är fruktansvärt starkt att komma tillbaka och vinna, sa en nöjd Joakim Nygård efter matchen.

I och med segern höll Färjestad Växjö bakom sig i tabellen och klev dessutom förbi Malmö upp på femte plats.