Luleå åter i topp - straffade Brynäs

24 november 2018 20:45
#BIFLHF

Luleå Hockey återerövrade förstaplatsen i SHL efter segern borta mot Brynäs. Den svängiga och känsloladdade tillställningen gick till förlängning och så småningom straffar - där Luleå gick segrande och kunde plocka med sig bonuspoängen hem till Norrbotten.

Efter en svängig inledning i Gavlerinken tog hemmalaget Brynäs över allt mer i mötet mot Luleå. Gävlelaget skapade stundtals en bastant press i den offensiva zonen och knappt elva minuter in i perioden kom också ledningsmålet. Joel Kellman vandrade in framför Joel Lassinantti och kunde på sin egna retur raka in sitt åttonde mål för säsongen.

Luleå var ofta tillbakapressade, men kunde även de stundals komma upp och skapa oro framför Tomi Karhunen. Efter den första perioden var det dock Brynäs som satt i förarsätet och vann också skotten med klara 12-4.

Till den andra kom gästerna ut klart bättre. Laget etablera genast ett längre tryck och kunde efter drygt sex minuters spel också spräcka sin målnolla. Robin Kovacs bröt ett uppspel på offensiv blå innan pucken till slut hamnade hos Oscar Engsund, som med ett distinkt avslut satte 1-1.

Efterlängtad seger i Gävle

Mötet i Gavlerinken präglades av en hel del känslor och utvisningar blev allt fler för de bägge manskapen. Det var också i powerplay som nästa mål skulle komma, när Joel Kellman ur snäv vinkel hittade luckan intill Joel Lassinanttis första stolpe.

Luleå skulle dock vända på tillställningen i mittenakten. Först sköt Erik Gustafsson in sitt första mål för säsongen genom trafiken framför Brynäsmålet och med mindre än 30 sekunder från slutet var vändningen fullbordad. Robin Kovacs snärtade in 2-3 efter en sidledspassning från Johan Forsberg.

Den tredje perioden var en böljande tillställning med chanser åt bägge håll. Brynäs kröp allt närmare att hänga in en kvittering och med mindre än fem minuter kvar blev det också ett faktum. Ryan Gunderson laddade med ett skott som styrdes på en Luleåspelare, innan pucken satt i nätet bakom Joel Lassinantti.

Mötet i Gavlerinken gick till förlängning och så småningom straffar. Väl där klev Jack Connolly och Niclas Olausson fram som de enda målskyttarna, vilket innebar att Luleå plockade med sig bonuspoängen hem till Norrbotten. Gästerna bröt också en tung trend i Gävle, då laget i seriespelet inte hade segrat sedan oktober 2012.

– Första är riktigt, riktigt dålig. Men i pausen pratade vi ihop oss och gör en väldigt bra andraperiod. Där jag tycker att vi tar över helt och hållet och också får en rättvis ledning, summerade Niclas Olausson till C More efter slutsignalen.