Djurgården vände och vann mot Skellefteå

6 december 2018 21:49
#DIFSKE

Djurgården och Skellefteå bjöd upp till rejäl kamp på Hovet. Gästerna ryckte åt sig en tvåmålsledning i mittperioden men Djurgården tog över efter en snabb reducering och vann till slut efter efter förlängning.

"Vi behövde de här poängen sjukt mycket", sa segerskytten Jacob Lilja till C More efter matchen.

Båda lagen trampade igång i bra tempo Hovet under torsdagen. Djurgården fann tidigt en väg framåt med snabba spelomställningar på högerkanten där Jakob Lilja bröt fram ett par gånger. Även om lagen delade på skotten (7-7) i den första perioden var det hemmalaget som skapade de bästa chanserna, bland annat två frilägen där Gustav Lindvall stod för bra parader. Inte minst när han med plockhandsken rånade Jonathan Davidsson.

Målfest i mittperioden

Mittperioden inleddes i snarlikt tempo och här skulle målen också falla. Men det var gästerna som stod för de inledande fullträffarna. Joakim Lindström pricksköt 0-1 i powerplay efter drygt tre minuter spel. När klockan precis tickat över halva perioden bjöd gästerna på en Djurgårdsliknande spelomställning och i det två-mot-ett-läge som uppstod serverade Edwin Hedberg Andreas Wingerli till 0-2. Men Djurgården var snabbt med på tårna och bara 18 sekunder senare hade Olle Alsing reducerat till 1-2. Målet videobedömdes men godkändes ganska snabbt. Kvitteringen tog inte lång tid efter det och med 11:57 på klockan stod det 2-2 sedan Jonathan Davidsson fått revansch på både sig själv och Lindvall. Fri med gästernas målvakt fick han till ett bra skott som gick in högt på Lindvalls plock-sida.

– De får energi och de får med sig publiken. Det gäller för oss att rida ut vågen och ta över spelet, sa gästernas målskytt Andreas Wingerli till C More i paus, och han fick medhåll om hemmalagets energi från frilägesmålskytten Davidsson:

– Det är två lag som gillar att spela offensivt, På det första frilläget är det dragningen som ställer till det. På det andra är det en bättre förflyttning i sidled. Vi spelar bra men vi tar lite onödiga utvisningar. Nu är det bara att pumpa på, sa han i samma paus.

Följdes åt

Den tredje perioden inleddes inte i samma rasande tempo men fick upp farten efter ett tag. Skellefteå inledde bra och hade 6-1 i skott efter drygt elva minuters spel men Djurgården jobbade sig in i matcheen och lyckades få till längre anfall. Vid en tidpunkt höll man gästerna från att skjuta ett skott på mål under nästan fyra minuters spel. Med 1:38 kvar av perioden föll Daniel Brodin och slog samtidigt omkull gästernas Emil Djuse. Skellefteå fick därmed powerplay men lyckades inte förvalta detta innan den tredje perioden var över. Och hemmalaget kunde rida ut stormen under de första sekunderna av förlängningen. När så Brodin kom in på isen vände Djurgården spelet. Pucken hamnade hos Brodin som serverade Jakob Lilja.

Lilja gjorde inget misstag. Han satte pucken från Lindvalls högra tekningscirkel i målvaktens vänstra kryss och segern var ett faktum.

– Det är grymt skönt. Vi behövde de här poäng sjukt mycket. Det var väl första gången man hade ångestkänsla under en match. Det var oerhört skönt att trycka dit den i tredje," sa segerskytten och insåg sedan dramatiken i det han sagt:

– Det är skönt att ta poäng när det behövs. Det där lät kanske lite värre än vad det var.

Skellefteås tränare Tommy Samuelsson hade sin korta analys klar direkt efter slutsignalen

–Trots att vi tappar 2–0 i andra har vi ett ganska bra utgångsläge på bortaplan inför tredje, sa han till C More efter förlusten.

– Jag tycker att vi handskas ganska bra med det förutom att vi inte får in trean. Det är hungern och attackviljan på mål som avgör.