Drömvändning när Färjestad vann igen

19 december 2018 21:45
Tre glada spelare i Färjestads gröna matchdräkter jublar och kramar om varandra vid sargen
#FBKÖRE

Färjestad var seriens hetaste lag inför matchen med fem raka segrar och en andraplats i SHL-tabellen. Bortalaget Örebro å sin sida kom till matchen med åtta förluster på sina nio senaste och färsk huvudtränare. Ändå blev det en högdramatisk match med en mäktig vändning i tredje perioden av Färjestad.

Att det var toppen mot botten som möttes i Karlstad på onsdagskvällen syntes intet. Örebro kom ut tight, starkt och fokuserat och till synes chockade hemmalaget. I ett tidigt powerplay satte Anton Hedman 0-1 efter att ha klivit in framför mål och hittat bortre krysset. Därmed bröt han målvakten Markus Svenssons två matcher långa streak utan insläppt mål. Lite senare snodde Jere Sallinen helt sonika pucken i offensiv zon och fick en autostrada fram mot Svensson som han överlistade med ett lågt skott mellan benen. Men det slutade inte där. Med knappa minuten kvar av perioden rundade Shane Harper en back och hittade en lucka med sin backhand och hastigt och lustigt var det 0-3 och stor dominans från bortalaget.

– Vi spelar bra. Vi vinner mycket puckar i vår forecheck och hittar bra pass ut från egen zon. Bortsett från ett par byten styr vi matchen! tyckte Örebros första målskytt Anton Hedman efter den första perioden.

I den andra perioden jämnade Färjestad ut spelet men hade fortsatta problem med Örebros höga forechecking. Bortalaget demonstrerade dessutom ett disciplinerat försvarsspel som Färjestad hade svårt att dyrka upp och det var fortsatt bortalaget som skapade flest och bäst chanser, även om utdelningen inte var densamma som i första perioden.

– Vi är inte där, de kommer hårt på oss och vi känns inte redo. Vi ligger på utsidan och Steen har haft det för enkelt än så länge, sa en kritisk Michael Lindqvist till C More efter två perioder.

Mäktig vändning

I den tredje perioden gjorde hemmatränaren Pennerborn vad han kunde för att väcka laget, och satte bland annat upp backen Ilari Melart i en kedja med Gustav Rydahl och Johan Ryno. Och någonting hände faktiskt i hemmalaget. Ytterst nära kom Marcus Nilsson i powerplay som med helt öppet mål skickade iväg ett isskott som Stefan Steen på något mirakulöst sätt räddade med klubbhandsken. Kort senare kom reduceringen när Joakim Nygård, efter att först ha missat ett friläge, kunde peta in 1-3 från nära håll. Det höll på att bli ett till av bara farten när Linus Johansson fick pucken över mållinjen, men han gjorde det med en sparkrörelse varför domarna dömde bort målet. Men det stoppade inte Färjestad som fortsatte ösa på i offensiven. Jens Westin fyllde på från sin backplats, fick pucken serverad av backkollegan Theodor Lennström och satte ett distinkt handledsskott till 2-3. I slutet av tredje perioden fick Färjestad ett gyllene läge till kvittering när Kristian Näkyvä drog på sig två minuters utvisning i samband med att Gustav Rydahl var på väg igenom. Utvisningen hann knappt verkställas innan Michael Lindqvist bombade in 3-3 i nättaket och upphämtningen var ett faktum.

I förlängningen var det rena rama vilda västern och båda lagen skapade chans på chans. Men det slutade med en drömvändning för hemmalaget när Michael Lindqvist gjorde sitt andra raka mål efter en iskall framspelning av Gustav Rydahl.

– Örebro tar oss på sängen i första perioden och vi bjuder på ett par mål. Att kunna komma tillbaka och vända är helt fantastiskt, sa Färjestads matchhjälte Michael Lindqvist efter matchen.