Hemma
Mora
MIK
Borta
Skellefteå
SKE

Magisk Juvonen gav Mora tre poäng

26 december 2018 20:55
Två utespelare i Mora med röda tröjor jublar och gratulerar sin målvakt i röd tröja och blå hjälm
#MIKSKE

Det var två lag med positiva trender som möttes i Mora i kväll. Hemmalaget hade tre raka hemmasegrar medan gästande Skellefteå tagit två raka vinster innan juluppehållet. Det blev till slut hemmalaget som byggde ut sin vinstsvit och man gjorde det tack vare en monsterinsats av målvakten Janne Juvonen.


Det blev en händelserik start på matchen i Mora på annandagen. Redan efter fyra minuter åkte hemmalagets Matt Bailey på ett matchstraff efter en knätackling och i det efterföljande powerplayet gjorde Skellefteås Juhamatti Aaltonen sitt första, hett efterlängtade, mål för säsongen. Men pendeln svängde och när Mora fick chansen i fem mot tre kvitterade Andrew Rowe efter en perfekt studs i kortsargen, och bara 30 sekunder senare var matchen vänd. Hemmalaget utnyttjade nämligen även det efterföljande fem mot fyra-spelet då Aaron Gagné hittade Michael Keränen fri framför mål som kyligt styrde in pucken bakom Skellefteås burväktare för kvällen Mantas Armalis.

– De kom ut starkt men vi studsade tillbaka via våra två powerplay-mål vilket fick igång publiken och gav oss momentum, kommenterade hemmalagets förste målskytt Andrew Roew i pausen mellan första och andra perioden.

Den andra perioden kom att präglas av utvisningar och spelet blev sönderryckt. Skellefteå pepprade hemmalagets kasse med skott, men trots det var det Mora som skapade mest och bäst chanser, inte minst via spelvändningar. Det var faktiskt under ett Skellefteå-powerplay som en av periodens främsta Mora-chanser uppstod, då Robin Johansson kom helt fri mot Mantas Armalis som emellertid räddade - även om han i samma sekvens drog på sig en utvisning.

– Det är svårt att komma in i matchen när det är så många utvisningar, konstaterade Moras Mathias Bromé i C Mores pausintervju.

Juvonen stoppade allt

I den tredje perioden ägnade sig hemmalaget mestadels åt att försvara sin sköra ledning. Skellefteå sköt och sköt men som sista utpost stoppade Janne Juvonen precis allting Skellefteå försökte överlista honom med. Han hade dessutom hjälp av både stolpe och ribba och var på det hela taget matchens stora förgrundsfigur. I slutet av matchen lyckades matchens andra hemmahjälte, Andrew Rowe, avgöra med ett mål i tom kasse och se till att Mora plockade ytterst viktiga poäng i bottenstriden.

Se highlights från matchen här.