MIF

Rögle vann galen match

10 januari 2019 21:57
#RBKMIF

Förväntningarna var höga på säsongens tredje Skånederby, men frågan är om inte den galna matchen på torsdagskvällen överträffade alla förväntningar. När slutsignalen ljöd och krutröken lagt sig stod Rögle som segrare med 6-4 mot Malmö. En av matchvinnarna i hemmalaget, Trevor Mingoia, var minst sagt lyrisk efteråt: "Det här var nog en av de häftigaste matcherna jag spelat, jag kommer minnas den resten av livet!"

Matchen började precis som ett derby ska. Det var hett, chansrikt, smågrinigt och en härlig stämning på läktarna. Malmös Tobias Ekberg stod i centrum under den första perioden där han först lutade sig ut från avbytarbåset och störde Rögles Kodie Curran innan han snyggt satte matchens första mål på ett direktskott serverad av Johan Olofsson. Därefter var han olycklig när han misslyckades med en rensning vilket ledde till att Jonas Ahnelöv i hemmalaget ostört kunde ta flera meter i offensiv zon och prickskjuta in kvitteringen. Stor del i målet hade även Daniel Widing som skymde Malmös målvakt Oscar Alsenfelt förtjänstfullt. Det var hemmalaget Rögle som skapade mest och bäst chanser i den första perioden - men bortalaget Malmö som gjorde flest mål. I slutet av perioden höll sig nämligen comebackande Nichlas Hardt framme och petade in 1-2 i tom kasse efter en finurlig skarvning framför mål av Axel Wemmenborn.

– Det är derby, eller hur?! sammanfattade en småskrattande Tobias Ekberg sin händelserika första period i C Mores pausintervju.

Andra perioden blev inte mindre underhållande än den första. Hemmalaget fick tidigt utdelning genom succémannen Trevor Mingoia som med sitt fjärde mål på sex matcher gjorde 2-2 med en styrning framför mål. Nästan exakt halvvägs in i matchen gick Rögle upp i ledning för första gången. Simon Ryfors spelade fram Nils Höglander som med ett distinkt skott hittade en lucka bakom Oscar Alsenfelt. Malmö var nära att kvittera i powerplay när Carl-Johan Lerby la en puck på mål från blålinjen men oturligt nog för hans och Malmös del tog pucken klockrent i stolpen. Det stora kvitteringsläget kom annars för Jens Olsson som med helt öppen målbur lyfte pucken över ribban och begravde ansiktet i händerna i besvikelse över missen. Men trots de missade lägena kom Malmö ifrån den andra perioden med oavgjort. Detta tack vare Emil Sylvegård som täckte skott, vann en åkduell och medelst en läcker passning bakom ryggen hittade in till Carl Persson som satte pucken från nära håll.

– Jag ser att de spelar back-back, sen vinner jag en 50/50-duell och ser att Calle är med och chansar med att slänga in pucken, berättade Emil Sylvegård som såg ut att trivas med det intensiva spelet.

"Aldrig upplevt sån passion och intensitet tidigare"

Den här matchen hade allt. Den galna matchen blev om möjligt än mer underhållande i den tredje perioden som började med att JVM-spelaren Lucas Elvenes gjorde sitt första SHL-mål för säsongen. Men sist på pucken var Malmös olycklige Fredrik Händemark som gjorde självmål. När Konstantin Komarek sedan pricksköt in kvitteringen i powerplay var matchen helt vidöppen. Chanserna avlöste varandra och det smällde i närkamperna till höger och vänster. Rögle satte sig i förarsätet när Daniel Widing åkte mellan två backar och i friläge sprätte upp pucken i krysset till 5-4. I ett powerplay kort senare gjorde Trevor Mingoia sitt andra mål för matchen och såg ut att avgöra. Malmö plockade ut målvakten och fick en puck över mållinjen men efter lång videobedömning konstaterades att målburen var flyttad innan pucken passerade mållinjen. Extra retligt för Malmö då det var en Rögle-spelare som flyttade målburen.

– Känns som vi inte bara har fem motståndare emot oss, utan blir lite orättvist behandlade, sa en upprörd Peter Andersson direkt efter slutsignalen.

– Det här var nog en av de häftigaste matcherna jag spelat någonsin. Jag har aldrig upplevt en sån passion och intensitet tidigare, det är något jag kommer minnas resten av livet, sa den lyriska matchvinnaren Trevor Mingoia.