Mora jagade bort Linköpingsspöket

10 januari 2019 21:37
En Mora-spelare i vit tröja ser fokuserad ut, i bakgrunden ser man spelare i blåa tröjor och publiken på läktaren
#LHCMIK

Lika starka som Mora varit på hemmaplan, lika svaga har man varit borta den här säsongen. I Linköping på torsdagskvällen visade man upp ett helt annat bortaspel än tidigare och tog en komfortabel seger med 4-2. Det var lagets första seger mot Linköping för säsongen och första segern i Östergötland sedan 2008.

Med tanke på Moras svaga bortaspel hittills under säsongen var det något oväntat som laget kom ut och sköljde över hemmalaget i anfall efter anfall. Man var naturligtvis stärkta av ledningsmålet som stekheta Andrew Rowe gjorde redan efter 26 sekunders spel. Amerikanen åkte runt kassen och hängde en backhand i nättaket. Det tog nästan halva perioden innan hemmalaget repade sig och lyckades skapa sin första målchans, då Derek Roy blev serverad ett fritt läge av Johan Södergran men avslutet gick utanför. Bättre lycka hade då Nick Sörensen som bara sekunder in i matchens första powerplay snärtade in 1-1 vilket stod sig perioden ut.

– Vi spelar riktigt dåligt, vi vill inte tillräckligt och tror att det ska hända enkelt där ute men det gör det inte, sa en besviken Nick Sörensen efter den första perioden.

Bättre blev det knappast för Sörensens Linköping i den andra perioden. Andrew Rowe fortsatte visa sin klass när han i ett friläge väntade ut Linköpings målvakt Jonas Gustavsson och till synes enkelt kunde runda honom och lägga pucken i öppet mål. Kort senare var det dags igen. Sebastian Hartmann blev lämnad helt ensam framför Linköpings mål där han fick både en och två chanser och satte 1-3 med ett skickligt volleyavslut. Det var ett till synes handlingsförlamat Linköping som inte lyckades rubba dalalaget utan gick till pasuvila med tvåmålsunderläge.

– Vi har hamnat fel från första byte i stort sett och måste tillbaka till grundstrukturen, konstaterade Linköpings tränare Tommy Jonsson efter två perioder.

"Bästa perioden den här säsongen"

Linköping började piggt i tredje perioden och hade ett skott i ribban genom backen Lukas Bengtsson. Även när Jimmy Andersson hittade över till Andrew Gordon var det nära reducering, men Janne Juvonen i Moras mål räddade och några minuter senare satte Mora spiken i kistan. Mathias Bromé snodde en puck bakom mål och hittade fram till Michael Haga som var helt ren framför Gustavsson och kunde tämligen enkelt pricka in 1-4. James Wright fick in en reducering med bara sekunder kvar, men det var av akademiskt intresse den här kvällen.

– Jag är supernöjd! Det var en jättebra förstaperiod, kanske den bästa för säsongen, och även om vi var lite illa ute i början av andra perioden så får vi 2-1 och 3-1 och gör sedan en riktigt solid tredjeperiod, summerade bortalagets tränare Mats Lusth matchen.