Kovacs och Harju vände - Luleå upp i topp

10 januari 2019 22:20
Luleås Rovin Kovacs lyfter sina armar mot skyn och firar ett gjort mål framför Örebromålet.
#LHFÖRE

Örebro tog ledningen två gånger om, men när det skulle avgöras klev Luleås frontfigurer fram. Robin Kovacs kvitterade och Johan Harju sköt segermålet när norrbottningarna vände på hemmais och återtog serieledningen.

Varsin seger på bortais tidigare på säsongen - nu skulle Luleå och Örebro göra upp för en tredje gång. Efter en trevande start tog det fart drygt halvvägs genom den första perioden, där först Marcus Weinstock slet sig loss i en omställning. Joel Lassinantti räddade Luleånätet den gången men var skymd och utan chans när Kalle Olsson kort därefter stötte in Linus Arnesson inspel till bortaledning. Formstarke Aaron Palushaj spelades en stund senare fram till ett ypperligt läge att utöka, men skottet slank precis utanför stolpen.

Istället skulle Luleå se till att gå in till periodvila i likaläge sedan Niklas Oluasson med 18.34 på klockat utjämnat. Kaptenen fick hela högerflanken fri och överlistade Stefan Stéen. Örebro repade sig dock lagom till mittenakten, där det bara dröjde två minuter innan Nick Ebert med en riktig projektil återgav Närkelaget övertaget till 1-2.

Harju: "En styrka att lyckas vända"

Ledningsmålet var även talande för en periodupptakt som Örebro kontrollerade, men efterhand tog Luleå över. Johan Harju prickade stolpen och hemmalaget etablerade sig alltmer på offensiv planhalva. Till sist kom även kvitteringsmålet sedan Robin Kovacs i numerärt överläge vinklat Olaussons framspelning i nät. Målet innebar att Kovacs nu har sju poäng på sina fem senaste matcher.

Med ställningen 2-2 var det sedan Örebro som kom ut piggast i tredje. När gästerna brände sina lägen var det däremot Luleå som slog till och fem minuter in fångade Johan Harju upp en retur som fick hemmafansen att jubla. Lagkaptenens mål blev matchvinnande, för i boxplay passade Jack Connolly på att punktera matchen med sitt 4-2. De tre poängen lyfter Luleå tillbaka upp på förstaplatsen i SHL-tabellen.

– Vi växte in i matchen efter våra katastrofala första 20. Det var en styrka att lyckas vända, kommenterade Johan Harju i C More.