LHC vände trenden mot Örebro

17 januari 2019 22:01
Glada LInköpingsspelare i blåa tröjor jublar och klappar om varandra
#LHCÖRE

Linköping brukar ha svårt för Örebro. De två tidigare mötena under säsongen hade båda slutat med övertidssegrar för Örebro, där stjärnan Aaron Palushaj kvitterat i slutet och tvingat fram förlängning båda gångerna. Det var samma visa ikväll: Linköping ledde, Palushaj kvitterade i slutet - men i övertiden blev Linköpings Broc Little matchvinnare.

Att Linköping har svårt för Örebro syntes med all önskvärd tydlighet i inledningen av matchen. Det var Örebro för hela slanten och åskådarna hann knappt slå sig ner på stolarna innan bortalaget gjort matchens första mål. Rodrigo Abols styrde in ett skott från blålinjen bakom Jonas Gustavsson efter 48 sekunder och det var bara början på en rasande underhållande förstaperiod. Inte långt senare kastade Glenn Gustafsson i Örebro in en chanspuck från sargkanten och tack vare berömvärd skymning gick den hela vägen in i mål, Gustafssons första för säsongen. Men Linköping lyckades inte stoppa blödningen där. Med bara sekunder kvar i ett Örebro-powerplay kontrade bortalaget in 0-3 genom Christopher Mastomäki och det kunde ha sänkt vilket lag som helst. Men Linköping ville annat. Man bytte ut Jonas Gustavsson och fick kort senare en viktig reducering. Broc Little fick pucken så fort han satte skridskorna på isen efter en utvisning och ruschade in i Örebros zon där han serverade Jimmy Andersson som bara hade att sätta klubban till pucken och styra in 1-3. Riktig match blev det snart därefter när Chad Billins satte sitt första SHL-mål för säsongen via ett powerplay-skott från blålinjen som klingade i ribban innan den gick i nät. Linköping hade möjligheten att spela ett längre fem mot tre mot slutet av perioden, men då ådrog sig Derek Roy en hakningsutvisning i offensiv zon som gjorde att den chansen gick om intet.

– Det var ingen idealisk start men vi kan inte ödsla för mycket energi på det nu, det är mycket hockey kvar att spela, sa Linköpings Chad Billins efter första perioden.

Det må låta som en klyscha, men de två reduceringarna gav verkligen Linköping momentum. I den andra perioden var det hemmalaget som dominerade och stod för en anmärkningsvärd scenförändring. Först kvitterade man genom Jimmy Andersson som gjorde sitt andra för kvällen när han snärtade in ett handledsskott från toppen av vänstra tekningscirkeln. Sedan fick man chansen på nytt i ett längre fem mot tre, och den gången drog man inte på sig någon utvisning utan satte pucken i nät. Adam Brodecki krigade in pucken från nära håll och därmed var vändningen fullbordad. Linköping skapade därefter ett antal ytterligare målchanser i den andra perioden, och Örebro fick vara nöjda med att gå till pausvila med ett måls underläge.

– Karaktär! Ohyggligt strongt att vända efter den katastrofala starten. Vi har kämpat oss in i det och jag tycker faktiskt vi spelar helt okej just nu, sa tvåmålsskytten Jimmy Andersson efter 40 minuters hockey.

Palushaj kvitterade - som vanligt

Den tredje perioden inleddes med att Linköpings Dan Pettersson fick matchstraff för en tackling mot Rodrigo Abols. I det fem minuter långa powerplay-spelet hade lagen varsina träffar i ribban, där Linköpings var närmast att ge utdelning. Resten av perioden var ett utbyte av chanser och det kunde blivit mål flera gånger om, men två duktiga målvakter såg till att hålla ställningen 4-3 till slutet. Då gick det som det alltid gör mellan Linköping och Örebro. Aaron Palushaj klev fram och kvitterade med mindre än minuten kvar och tog matchen till övertid. Väl där lyckades Linköping dock bryta den tråkiga sviten mot Örebro när Broc Little, framspelad av Chad Billins, åkte in från vänsterkanten och tryckte upp 5-4 i nättaket till publikens jubel.

– En konstig match där vi hamnade i tidigt underläge med tre mål, men sen visade vi mycket karaktär. Vi spelade en riktigt bra tredjeperiod, men i alla tre matcher mot dem har de kvitterat i slutet. Skönt i alla fall att avgöra i förlängningen, sa matchvinnaren Little direkt efter slutsignalen.