Skellefteå
SKE

Armalis nollade regerande mästarna

17 januari 2019 21:46
Skellefteås målvakt Mantas Armalis gör high five med lagkaptenen Jimmie Ericsson
#SKEVLH

Växjö har sakta men säkert klättrat upp mot toppen i SHL-tabellen och kom till Skellefteå med tre raka segrar. Hemmalaget har blandat och gett men stod på torsdagen för en mycket gedigen ishockeymatch som slutade med seger och en hållen nolla för matchens stjärna Mantas Armalis.

Efter den senaste matchen var Skellefteås tränare Tommy Samuelsson inne på att det var just en sådan seger (6-4 borta mot Timrå) som kunde ge hans lag råg i ryggen i fortsättningen. Och visst såg det så ut när Skellefteå tog emot Växjö på torsdagskvällen. Laget spelade disciplinerat, tight och med spets framåt i den nykomponerade och riviga kedjan med Edwin Hedberg, Andreas Wingerli och Tim Söderlund. Det var följaktligen den kedjan som gjorde matchens första, tillika periodens enda, mål när Söderlund hittade in med en snygg bakom-ryggen-passning till Hedberg som i sin tur hittade bortre krysset.

– Vi har bra press i stora delar av första perioden och får fortsätta med det, sa Edwin Hedberg i C Mores pausintervju innan han passade på att berömma sina kedjekamrater.

Det fortsatte på ungefär samma sätt i den andra perioden. Skellefteå kontrollerade tillställningen och Växjö bjöd inte på några mästartakter. När Bud Holloway med sitt mäktiga handledsskott skavde av rödfärg från ena målstolpen på puckens väg in i nätet kändes det som att Skellefteå skulle springa iväg med segern. Men då hände något hos bortalaget som började skapa chanser en masse. Tuomas Kiiskinen och Pontus Holmberg var ytterst nära, men största chansen fick Dominik Bokk. Med bara sekunder kvar av perioden fick tysken helt öppet mål från nära håll, men i en desperat åtgärd kastade sig Skellefteås målvakt Mantas Armalis fram och lyckades rädda pucken.

– Vi har spelat bra, men måste få lite mer trafik och puckar på mål och få några studsar med oss, var Växjöspelaren Austin Ortegas recept för att vända på matchen i tredje perioden.

Armalis höll tätt och Skellefteå vann

Det såg inte ut som om den rätta tändningen fanns där hos Växjö, och långt om länge i den tredje perioden kontrollerade Skellefteå spelet. Men så blixtrade bortalaget till, och Brendan Shinnimin rann igenom i ett friläge som suveräne Mantas Armalis räddade. Men frågan är om inte räddningen några sekunder senare var ännu svettigare. Pucken kom tillbaka in framför mål där David Bernhardt fyllde på från sin backplats och direktsköt ett skott som Armalis nickade (!) undan. Det var Skellefteås och Armalis match, och när Växjö tog ut målvakten passade Joakim Lindström på att sätta 3-0.

– Jag tycker att vi gjorde en bra match och lät dem skjuta utifrån. I slutet av andra fick jag ta i lite mer, men i första och tredje visade vi våra kvaliteter, sa matchvinnaren Mantas Armalis och sa om sin viktiga räddning i slutet av andra perioden:

– Skönt att man är på tårna så sent i perioden!