Malmö vände och vann trots alla utvisningar

19 januari 2019 18:34
Konstantin Komarek firar efter att ha avgjort matchen i förlängningen.
#TIKMIF

Det var två lag som sökte efter en bättre form i NHK Arena. Timrå var överlag det piggare laget i de två sista perioderna, medan Malmö fick spela mycket i numerärt underläge. Trots 35 utvisningsminuter i matchen, varav ett matchstraff och två utvisningar för felaktiga byten, kunde Malmö vända och vinna matchen i förlängningen.

Den första perioden i NHK Arena präglades mer av kamp än skönspel. Lagen fick två powerplay vardera, men lyckades inte med att etablera spel eller att skapa chanser. Målet kom istället i fem-mot-femspel: efter kamp bakom målet kunde Frederik Storm sno åt sig pucken och servera en helt fri Fredrik Händemark framför mål. Malmökaptenens femte mål för säsongen gjorde att bortalaget kunde lämna isen med en ledning inför den andra perioden.

– Det är skönt att få de lätta målen ibland, det är en grym passning av Storm. Vi har bra och långa anfall i deras zon, men när de får chanser är det vi som ger dem det, sa Malmös målskytt Fredrik Händemark till CMore i periodpaus.

Malmö drog på sig matchstraff

Den andra perioden bjöd på mer tempo och ett mer underhållande spel, inte minst från ett aggresivt Timrå. Även om Malmö stack upp och hade farliga chanser, bland annat ett stolpskott av Markus Sylvegård, så var det hemmalaget som vann skotten med 14-7. Detta betalade av sig tidigt, då Ludvig Rensfeldt kunde sätta kvitteringen redan efter en minut och 18 sekunder. Gästerna drog på sig många utvisningar, och i slutet av den andra perioden fick Malmös målskytt, Fredrik Händemark, matchstraff för Illegal checking to the head. Det stod därmed klart att Timrå skulle starta den tredje perioden med fyra minuters spel i numerärt överläge.

– När vi väl får fast Timrå där nere så spelar vi bra, men vi tar för många utvisningar. Vi måste bli mer diciplinerade, så är det bara. Två utvisningar för felaktiga byten, det får man bara inte göra", säger Malmös Lars Bryggman till CMore.

Mycket riktigt var det något som straffade Malmö omgående. Redan efter en minut och 38 sekunder kunde Jacob Olofsson skjuta in pucken efter en studs på en Malmöförsvarare. Drygt fem minuter senare, efter ytterligare en utvisning på bortalaget, kom nästa Timråmål från Filip Hållander. Bortalaget hade totalt 35 utvisningsminuter i den här matchen, vilket såg ut att straffa dem.

Malmö vände och avgjorde i förlängning

Men trots trötthet och Timrådominans lyckades ändå Malmö reducera genom Niklas Arell. Timrå blev allt mer passiva de sista tio minuterna och med 29 sekunder kvar av matchen kom även kvitteringen från Rödhökarna. En Timråspelare tappade pucken i egen zon och några passningar senare kunde Jens Olsson skicka in kvitteringen. 3-3 på tavlan, vilket innebar förlängning i NHK Arena. Den hann inte pågå länge innan Konstantin Komarek avgjorde efter en riktigt fin prestation med ett rappt skott i målvaktens vänstra kryss. Malmö tog därmed en mycket skön seger i jakten på de högre tabellplaceringarna.

För hemmalaget var det därmot en svidande förlust, då de inte klarade att sätta spiken i kistan trots mängder med numerära överlägen.

– Vi blir passiva efter 50 minuters spel och försöker stänga matchen. Det har vi inte klarat av tidigare och det visar sig även här, sa den besvikne Timråtränaren Fredrik Andersson till CMore efter matchen.