Skellefteå vände och vann

19 januari 2019 18:30
Skellefteåspelare firar lagets tredje mål i den tredje perioden.
#HV71SKE

De två senaste matcherna lagen emellan slutade med straffavgörande, men när Skellefteå gästade HV71 på lördagseftermiddagen var det bortalaget som tog hem det under ordinarie tid. I en underhållande batalj med flera vassa chanser var det SAIK som siktade bäst, vilket till slut innebar vinst med 3-1.

HV71 startade i ett furiöst tempo. De första sex minuterna hade hemmalaget avlossat sex skott mot Mantas Armalis. Skellefteå fick inte ut pucken ur egen zon och blev till slut straffade för det. I powerplay, redan efter tre minuter, kunde HV71 ta ledningen genom Robin Figren, efter att hemmalaget förflyttat puck på ett snabbt och effektivt sätt.

Men mitt i HV-pressen slarvade Markus Lauridsen i egen zon och serverade den motspelare som man verkligen inte vill ge bort pucken till: Skellefteås Bud Holloway. Ett distinkt skott satt på stötsidan bakom en chanslös Jonas Gunnarsson. Matchen var därmed kvitterad efter närmare sju minuters spel. Bortalaget fortsatte sedan att trumma på och vann till slut skottstatistiken med 10-11.

– Vi startar som vi ska, men sedan ger vi Skellefteå en chans att komma in i matchen. Det är ingen bra idé att ge bort pucken till Holloway, sa Figren till CMore i periodpausen.

Skellefteå vände i powerplay

Den andra perioden var händelserik. Efter en inledande Skellefteåpress jämnade spelet ut sig, och lagen bytte chanser med varandra. Det var dock bortalaget som vann skotten med 10-5 i den andra perioden, vilket också gav resultat. I powerplay fick Jimmie Ericsson pucken vid den förlängda mållinjen och kunde vinkla in framför Jonas Gunnarsson i HV-målet. En hård stöt senare, så hade Skellefteå vänt matchen. Efter målet blev chanserna färre och färre, och när slutsignalen ljöd var Skellefteå i förarsätet.

– Nu är det viktigt att vi inte bjuder på något extra och plottrar i egen zon, utan vi måste se till att spela rakt, sa Ericsson till CMore efter den andra periodens slut.

Chanserna fortsatte att komma från bägge håll i den tredje perioden, där HV71 dock höll jämna steg i chansskapandet. Det blev dock inga fler mål från hemmalaget, istället var det Skellefteå som avgjorde matchen när Fredrik Lindgren skickade iväg ett skott från blålinjen. En skymd Jonas Gunnarsson kunde inget göra åt skottet, och när HV71 inte lyckades etablera tryck och skapa chanser så kunde Skellefteå ta hem matchen med 3-1.

– Vi saknade den där spetsen idag. Vi hade bra chanser, men det är alldeles för blött, sa HV-tränaren Stefan Lundh till CMore direkt efter slutsignalen.

En skön vinst för Skellefteå, som faktiskt inte besegrat HV71 i Jönköping sedan den 1 oktober 2016.