Frölunda bröt Växjös hemmasvit

19 januari 2019 20:31
Frölundaspelare i vit tröja gör high five med målvakt på avbytarbänken. I bakgrunden ses ytterligare Frölunda-spelare och Växjöpublik
#VLHFHC

Trots plumpen i protokollet senast mot Skellefteå var det ett formstarkt och framförallt hemmastarkt Växjö som kom till spel på lördagskvällen. Laget hade inte förlorat hemma i Vida Arena sedan 18 oktober 2018, en svit som omfattade tolv matcher. Men det var bortalaget Frölunda som avgick med segern efter förlängning, trots att laget tappade en 3-0-ledning i den tredje perioden.

Det var härlig stämning i Vida Arena denna lördagskväll i toppmötet mellan Växjö och Frölunda. Med tanke på de två tidigare mötena lagen emellan den här säsongen (1-0 och 1-0) var det knappast oväntat att den första perioden blev tät, jämn och målsnål. En av de piggare på isen var tyske Dominik Bokk som ständigt utgjorde ett hot mot bortalagets försvar i kedjan med Brendan Shinnimin och Linus Fröberg. Men periodens enda mål gjordes av bortalaget. I ett av tre powerplay för Frölunda i den första perioden hittade en liggande Simon Hjalmarsson upp till Ryan Lasch som inte hade några problem att skjuta pucken i nät efter den eminenta framspelningen. Målet rörde upp lite känslor och slutet av perioden präglades av irriterade spelare i båda lagen.

– Skönt att göra mål i powerplay. Vi har varit nära, skapat chanser men inte varit effektiva tidigare. Ibland studsar det rätt och förhoppningsvis får vi fler studsar med oss framöver, sa periodens enda målskytt Ryan Lasch i pausen.

– Förutom deras mål är det vi som för matchen och borde fått utdelning, tyckte Växjös Linus Fröberg.

Men någon utdelning fick inte Växjö i den andra perioden heller. I stället var det Frölunda som dubblerade sin ledning i inledningen av perioden när Mats Rosseli Olsen sköt ett inte alltför hårt skott som på något sätt letade sig in bakom Viktor Fasth. Frölundas start i den andra perioden fick Växjös tränare Sam Hallam att begära en tidig time out, men det hjälpte föga. Frölunda kontrade in ytterligare ett mål med drygt halva matchen spelad. Max Friberg passade Rhett Rakhshani i en två mot etta och den senare prickade in pucken till vänster om Viktor Fasth som blev utbytt efter målet.

– Jag tycker vi kommer upp ännu bättre i vår press i andra perioden och vinner mycket puckar i offensiv zon. Vi är nöjda med både prestation och resultat så här långt, sa Max Friberg efter två perioder.

Galen upphämtning - räckte inte till seger

Det hann gå nästan halva tredje perioden innan Växjö lyckades skapa något mot Johan Gustafsson i Frölundas kasse. När man väl gjorde det gjorde man det dock ordentligt. Först snappade Tuomas Kiiskinen upp pucken vid sidan om buren, tog den köksvägen och la in en backhand under Gustafsson som hamnat ur position. Sedan snärtade skicklige Dominik Bokk in ett handledsskott i powerplay. Johan Gustafsson hade fri sikt men hann inte reagera på det rappa avslutet. De dubbla reduceringarna gav Växjö råg i ryggen och det ven friskt runt Gustafsson. Och mycket riktigt, mindre än fem minuter efter första reduceringen smällde Niclas Burström in ett slagskott till 3-3 vilket tog matchen till förlängning.

Väl i förlängningen var det Frölunda som skapade mest, men Växjö fick en suverän målchans när Brendan Shinnimin kom sopren från mittlinjen. Han blev emellertid rånad av Johan Gustafsson som plockade avslutet. Trots den tappade tremålsledningen var det sedan Frölunda som fick sista ordet när Jacob Moverare satte ett lågt slagskott fram till 3-4.

– Andra perioden tyckte jag vi dominerade, men tredje lät vi dem komma in i matchen, så det var riktigt skönt att vi kunde vinna i overtime, sa Frölundas matchhjälte Jacob Moverare till C More efter matchen.