Rögle knockade Färjestad

23 januari 2019 21:35
#FBKRBK

Hemmalaget Färjestad var på jakt efter serieledning på onsdagen när man tog emot Rögle. Det var också med en stark vecka bakom sig Karlstadslaget kom till matchen. Man besegrade såväl rivalen Frölunda som serieledaren Luleå. Men mot slutspelsjagande Rögle blev man tagna på sängen. Matchens snackis blev talangen Nils Höglanders zorro-mål som betydde 3-3 och var början på Rögles magiska vändning i den tredje perioden.

Om Färjestad kom till matchen med starkt självförtroende fick det sig nog en törn av Rögles drömstart. Succéförvärvet Trevor Mingoia drog upp en kontring, släppte pucken till JVM-spelaren Nils Höglander som i sin tur hittade backen Samuel Jonsson som följde med upp i anfallet och han sprätte in ledningsmålet efter bara 27 sekunder. Och några minuter senare var det dags igen. Daniel Zaar lurade en Färjestadsback bakom mål och hittade upp till Leon Bristedt vid toppen av vänstra tekningscirkeln. Bristedt sköt direkt och pucken gick i mål via backen Robin Press. Lagen hade sedan varsina frilägen som inte resulterade innan Färjestad lyfte sig och kom tillbaka in i matchen tack vare formstarka centern Oskar Steen. Från backposition skickade han iväg ett dragskott som hittade nätet tack vare föredömlig skymning av kedjekompisarna Marcus Nilsson och Gustav Rydahl. Sedan kvitterade Joakim Nygård i powerplay när han fick fatt i en förlupen puck framför Pogge och lyckades lyfta in den i nättaket.

– Vi kommer ut exakt som vi vill och har lite flyt att få in pucken i första bytet. Vi gör en riktigt bra period, lite surt att de får in sina två mål, sa Rögles Samuel Jonsson till C More efter den första perioden.

Matchbilden var ungefär densamma i den andra perioden. Bortalaget spelade helt utan respekt och dikterade villkoren på isen. Halvvägs in i perioden ledde man skotten med 6-1 men det var Färjestads Joakim Nygård som skapade de heta chanserna i andra perioden. Två gånger om kom han helt ren med Justin Pogge, men båda gångerna var det Rögles burväktare som gick vinnande ur duellen. Men till slut fick Färjestad utdelning. Alexander Reichenberg hittade backen Theodor Lennström som smugit upp på bortre stolpen och hans direktskott hann inte ens Justin Pogge rädda.

– Vi får lite längre anfall och skapar lite mer chanser, men vi kan fortfarande steppa upp ett par steg till. Vi slarvar med pucken på fel ställen och de får vända på oss, tyckte Joakim Nygård.

Höglander gjorde zorro-mål

Det är inte omöjligt att Rögles Nils Höglander stod för säsongens mål när han i tredje periodens ingress limmade pucken på bladet bakom Färjestads målbur och "zorrade" in pucken över axeln på en förvånad Markus Svensson. Det gav Rögle vind i seglen och som lök på laxen för Färjestad styrde Ted Brithén in Rögles ledningsmål sju minuter in i tredje perioden. Rögles fenomenala tredjeperiod fortsatte med att nyss nämnde Brithén drog på sig bevakning från fyra Färjestadsspelare - bara för att servera lagkompisen Daniel Zaar öppet mål och 5-3 var ett faktum. Färjestad plockade målvakten och reducerade, men släppte sedan också in ett i tom kasse vilket innebar att bortalaget åkte hem med samtliga tre poäng. Det var första gången sedan den 13 oktober som Färjestad kammade noll hemma i Löfbergs Arena.

– Jag tänkte inte så mycket, jag bara testade och så gick den in. Jag har tränat mycket på det, men aldrig lyckats på match. Jag får nog ranka det som mitt vassaste mål hittills i karriären, sa Nils Höglander om sitt makalösa zorro-mål i den tredje perioden.