Skellefteå vann efter stark andraperiod

24 januari 2019 21:34
#LHFSKE

Det var folkligt, festligt och fullsatt i Coop Norrbotten Arena när serieledande Luleå tog emot rivalen Skellefteå på torsdagskvällen. Men feststämningen kom av sig när bortalaget stod för en mäktig andraperiod och gick upp till 3-0, en ledning de aldrig släppte - även om Luleå gjorde en stark forcering.

Hemmalaget började i furiöst tempo, uppumpade av både självförtroende och en månghövdad hemmapublik. Skellefteå gjorde knappt annat än att slå ifrån sig första fem minuterna medan Luleå kom i våg efter våg och skapade chanser mot Skellefteås burväktare Mantas Armalis. Framförallt kedjan med Petter Emanuelsson, Isac Lundeström och Emil Larsson skördade framgångar i den första perioden. Efter halva perioden började gästerna få mer att säga till om, men det var Luleå som vann första perioden på poäng.

– Vi gör en jättebra period, de har lite småchanser men vi kunde lika gärna fått in två, tre puckar, tyckte Luleås Isac Lundeström.

Den andra perioden var inte många sekunder gammal när Petter Emanuelsson drog på sig en kostsam utvisning. I det efterföljande powerplay-spelet gjorde bortalaget nämligen 1-0 genom Adam Pettersson som skickligt styrde in ett Jonathan Pudas-skott bakom en ställd Joel Lassinantti. Luleå fick en stor kvitteringschans kort senare i ett tre mot ett-läge. Johan Forsberg serverade Nils Lundkvist ett suveränt läge men Mantas Armalis stod för en lika akrobatisk som viktig räddning. I stället för kvittering utökade Skellefteå sin ledning efter 08.50 i andra perioden. Tim Söderlund tog i för kung och fosterland när Linus Lindström serverade honom en passning i slottet och då hann inte Lassinantti med. Och värre skulle det bli för serieledaren. Halvannan minut senare satte Jonathan Pudas nämligen 3-0 för Skellefteå, mycket tack vare förtjänstfull skymning av Edwin Hedberg. Luleå kändes i det läget närmast chockade av Skellefteås andraperiod, och därför var Robin Kovacs reducering en mycket viktig injektion för hemmalaget. Målet kom efter fyra sekunders powerplay-spel och även där var det skymning framför mål, den gången av Karl Fabricius, som gjorde att pucken gick in.

– Vi jobbar fast mycket mer puckar, och höll pucken inom laget och skapade tryck därifrån, sa Skellefteås Tim Söderlund som också kommenterade sin fina form sedan återkomsten till Skellefteå.

– Jag kände mig lite låst nere i Göteborg men känner mig bekväm i spelet nu när jag kommit hem igen.

"Gubbarna är i skottlinjen med ben och klubbor och allting"

Den tredje perioden var nästan halvvägs gången när Petter Emanuelsson blåste rejält liv i matchen med sitt 2-3-mål. Han tog sig in på mål och sköt både en och två gånger vilket var en gång för mycket för målmannen Armalis. Målet fick - av naturliga skäl - igång hemmapubliken som skapade en härlig inramning. Men hemmastödet till trots, Luleå lyckades aldrig resa sig från de tre snabba målen i mellanakten utan Skellefteå höll undan och vann med 3-2.

– Ibland kommer puckarna på en och man löser varje situation. Gubbarna är i skottlinjen med ben och klubbor och allting, berömde Skellefteås storspelande målvakt Mantas Armalis sina lagkamrater.

Segern innebär att sviten om idel bortasegrar i säsongens Norrlandsderbyn är intakt, och att Skellefteå tog ett stort steg närmare topp sex.