Hemma
Luleå
LHF
Borta
Brynäs
BIF

Brynäs vändning fick stopp på serieledaren

31 januari 2019 22:10
Brynäs målvakt Joacim Eriksson gör en räddning med sitt benskydd i duell med Luleås Johan Harju, till höger.
#LHFBIF

Brynäs trotsade både formkurva och underläge och satte stopp för tabellettan Luleås framfart. Tre mål inom loppet av fem minuter vände på allt i bortamötet, innan Joacim Erikssons storspel säkrade segern i slutperioden.


Det hade varit motigt en tid för Brynäs, som till Coop Norrbotten Arena kom med en svag resultatrad bakom sig. Nu väntade ligans svåraste motstånd - serieledande Luleå stärkta av två raka vinster. Men någon formmässig skillnad mellan lagen gick inte att tyda under matchinledningen, som var mycket jämn. Den första stora chansen gick till Robin Kovacs, men avslutet från den glödhete forwarden gick utanför.

Brynäs å sin sida hade väldigt svårt att komma till klara lägen, något som även Luleå slet med. När lagen klev av isen efter en mållös första period var skotten blygsamma 6-3 till hemmalaget. Fyra minuter in i mittenakten kom så det förlösande ledningsmålet och det var Luleå som gjorde det. Einar Emanuelsson fångade upp en sargretur, tog skott och på nästa retur stod Carl Mattsson rätt placerad till 1-0.

Sundquist: "Arbetsmoralen och jobbet är nummer ett"

Ledningen följdes av en fin sekvens från Luleås sida och ytterligare ett hemmamål låg i luften. Istället kom kallduschen - tre gånger om dessutom. Med 13.23 spelat landade en märklig sargstuds mitt framför Joel Kellman som med öppet nät utjämnade. Jesper Boqvist skickade kort därpå upp gästerna i förarsätet och innan man visste ordet av hade även Emil Forslund kontrat in 1-3. Då stod matchklocka på 18.29.

Den blixtrande Brynäsvändningen kastade givetvis förutsättningarna helt över ända inför avslutningen. Där kopplade Luleå ganska snabbt ett tydligt spelövertag, som sedan växte och Joacim Eriksson fick arbeta i Brynäsburen. Med tre minuter kvar bombade Nils Lundkvist dit reduceringen som skapade nerv och norrbottningarna var mycket nära en kvittering. Eriksson stängde dock igen, något som gav Brynäs tre mycket starka poäng.

– Sedan jag kom in har vi talat om arbetsmoral och attityden att behöva prestera varje kväll. Gör vi det vinner vi även sådana här matcher, gör vi det inte som senast mot Mora vinner vi inte. Arbetsmoralen och jobbet för märket är nummer ett. Sen får det andra vara nummer två, förklarade Brynästränaren Magnus Sundquist för C More efter uddamålsvinsten.

Highlights från matchen hittar du här.