Skellefteå vann rond ett i dubbelmötet

31 januari 2019 21:16
Skellefteås Bud Holloway i vit tröja åker förbi sitt bås och gör high fives
#LHCSKE

Linköping och Skellefteå möttes i Saab Arena på torsdagskvällen i det första av två möten på två dagar. Linköping var ute efter att gå förbi Skellefteå i tabellen men fick se sig besegrade med 3-1 och får ta sikte på revansch när lagen möts igen på lördag.

Linköping har haft svårt i inledningen av matcherna den senaste tiden, och kvällens match var inget undantag. De första minuterna var förvisso jämna, men det var Skellefteå som gjorde matchens första mål. Jonas Gustavsson hade pucken ohotad bakom egen målbur men tog för lång tid på sig och tappade den till Bud Holloway som tog köksvägen och rakade in pucken i tom kasse. Gustavsson tog lite revansch på sig själv senare i perioden med några fina parader, vilket även målvaktskollegan Mantas Armalis gjorde. Ställningen var därmed 0-1 efter första perioden.

– Vi är inte jättenöjda, vi bjuder på alldeles för mycket, tyckte Linköpings Daniel Olsson-Trkulja efter första tjugo.

Stark andraperiod la grunden till segern

I den andra perioden växlade Skellefteå upp och skapade flera långa anfall och fina chanser. Det kändes som en tidsfråga innan det skulle komma ytterligare bortamål och så blev det. Unge Albin Eriksson i Skellefteås fjärdekedja kom fri och satte distinkt pucken bakom Jonas Gustavsson. Linköping var förmodligen nöjda över att Erikssons mål blev det enda i den andra perioden som var en enda lång press från bortalagets sida.

– Vi är lite starkare än dem i en mot en-situationer och vi checkar fast dem bra, analyserade Skellefteås målskytt Albin Eriksson. Apropå sitt mål sa han:

– Jag hade slagit två raka icings och ville åka och byta men såg att det blev fri gata så då kunde jag inte det.

I den tredje perioden steppade Linköping upp och skapade mer än man gjort under de två första perioderna. Men det hjälpte föga. Oscar Möller snodde pucken vid egen blålinje och skrinnade sig till ett friläge där han fintade ner Jonas Gustavsson och lyfte in Skellefteås tredje mål med en backhand. Linköping reducerade förvisso i powerplay genom målkungen Broc Little, men det målet fick endast akademisk betydelse den här kvällen. Skellefteå höll undan och tog hem den första ronden i back to back-mötet.

– Andra perioden är den som sticker ut mest, känns som vi var i deras zon och snurrade hela perioden, sa Skellefteås Oscar Möller efter matchen.