HV71 vann svängig kamp mot Frölunda

2 februari 2019 21:00
HV71:s Anton Bengtsson segerskytt mot Frölunda.
#HV71FHC

HV71 mot Frölunda brukar vara högoktaniga historier och den här matchen blev inget undantag. När krutröken till slut hade lagt sig stod hemmalaget som segrare.

HV71 kopplade greppet i ett kokande Kinnarps Arena och skapade några chanser inledningsvis. Men en utvisning på Joakim Andersson gav gästerna chansen i numerärt överläge, en spelform Frölunda tränat på under gårdagen. Det efterlängtade passningstempot fanns där och Samuel Fagemo kunde avsluta med ett skott i krysset bakom Jonas Gunnarson. Matchen osade slutspels-intensitet och det bekräftades bara ju längre perioden fortgick. Spelet var snabbt och det va

Men HV71 kom tillbaka, och det med besked. Inom loppet av 85 sekunder något senare i perioden stod hemmalaget för en mäktig vändning. Christoffer Törngren styrde in 1-1 efter 15:52, Mattias Tedenby gjorde 2-1 efter 16:36 och Robin Figren satte 3-1 efter 17:17 - ett mål som bara underströk en intensiv förstaperiod.

– Vi har den lite typiska HV-starten. Publiken hjälper oss där. Frölunda får in en och då blir det svajigt men när vi får in en puck tar vi över perioden, sa Robin Figren till C More.

Frölundas tränare var inte helt nöjd efter 20 minuters spel.

– Vi respekterar inte deras kontringar, deras fart. De är oerhört snabba. Vi kan inte stå längs långsargen med backarna. Vi måste ihop med backarna, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg till C More.

Gästerna kämpade sig tillbaka

Om den första perioden osade slutspelskaraktär spelmässigt så var det fysiska av samma karaktär i mittperioden. Många gruff och närkamper präglade spelet men vi bjöds också på två mål och det var gästerna som gjorde båda.

Anders Grönlund reducerade och i powerplay fick Brandon Gormley på en mäktig missil där Jonas Gunnarsson var chanslös. 3-3 var ett faktum. – Jag tycker att vi kommer upp med mer energi och får stopp på situationerna. Vi är rejälare i spelet, sa Frölundas Joel Lundqvist till C More efter den andra periodens slut.

Obesvarat hemmaryck

I den tredje perioden styrde Anton Bengtsson in vad som skulle bli det matchvinnande 4-3-målet på Markus Lauridsens skott från blålinjen efter knappt fem minuters spel. Gästerna saknade inte lägen men hemmalaget var snäppet vassare och när Simon Hjalmarsson drog på sig en crosscheckingutvisning med 1:42 kvar att spela decimerades Frölundas lägen till konkret forcering.

Därmed inte sagt att man inte saknade chanser. Roger Rönnberg tog ut målvakten men istället gick det som det oftast gör. Ett mål i den tomma kassen och segern var HV71:s.

– Det känns jättesurt. Vi är jättemjuka i den första perioden. Vi spelar dåligt taktiskt. Vi visste hur de skulle se ut och vi lyckas inte förmedla det till spelarna. Den andra och tredje är jag rätt nöjd med, sa Rönnberg till C More efteråt.

I HV71 var det desto gladare:

– Det är en fantastisk seger. Det var en fruktansvärt rolig match och en bra inramning. Det är lite rivalitet, lite derby, mot Frölunda, sa lagets segerskytt Anton Bengtsson till C More.