Luleå upp i serieledning

14 februari 2019 21:23
Två Luleåspelare i röda tröjor jublar vända mot varandra
#LHFMIF

Det var nord mot syd när Luleå tog emot Malmö på torsdagskvällen. Efter två jämna perioder rivstartade Luleå den tredje perioden med två mål innan ens en minut var spelad. Den smällen orkade Malmö aldrig resa sig ifrån. Luleå höll undan till seger och återtagen serieledning.

Matchen rivstartade när retstickan och landslagsmannen Emil Sylvegård tacklade Jack Connolly vilket retade upp hela Luleå-laget och renderade i två minuter på botbänken för Sylvegård. I det efterföljande powerplay-spelet gjorde Niklas Olausson 1-0 när han tog emot en sidledspass, korsade centrallinjen och fick mycket nät att skjuta på. Målkungen gjorde inget misstag och hans trettonde mål för säsongen var därmed ett faktum – personbästa i SHL för Olausson.

– Kul att göra mål, hoppas det håller i sig. Tretton mål har jag nog inte gjort i SHL tidigare, då får man börja räkna in tvåmål på träning, skojade Olausson i pausintervjun efteråt.

I den andra perioden förstärkte Luleå sitt grepp om matchen när Austin Farley gjorde 2-0 på en soloprestation. Amerikanen tog pucken från vänsterkanten, fintade ett par gånger innan han lyfte in en backhand och fick taket att lyfta i Coop Norrbotten Arena. Malmö reducerade mot slutet av perioden och det var Emil Sylvegård som gjorde det. Efter en läcker backhandmacka från Carl Persson tryckte han av ett slagskott som satt som en smäck bakom Joel Lassinantti och halverade Luleås ledning.

– Vi vill vara snabba genom mittzon och få ner pucken på dem. Vi spelar bra i försvarszonen i dag tycker jag, analyserade Oscar Engsund efter två spelade perioder.

Rivstart gav serieledning

Publiken höll nog på att sätta pausfikat i halsen när Luleå rivstartade den tredje perioden. Petter Emanuelsson stod först för en öppnande passning till Austin Farley som skrinnade sig loss och satte ett disktinkt avslut vid bortre stolpen. Bara sekunder därefter satte Oscar Engsund ett backskott i krysset och hastigt och lustigt stod det 4-1. Malmö lyckades aldrig hämta sig efter de dubbla smällarna. I stället utökade Luleå ledningen till 5-1 när Oscar Engsund skickade in sitt andra för kvällen. Tack vare segern och tre nya poäng återtog Luleå serieledningen.