Lasch hjälte när Frölunda bröt trenden

12 februari 2019 22:15
#FHCVLH

Finalsegern i CHL förra veckan följdes upp med ännu en viktoria för Frölunda på tisdagskvällen. Den täta kampen med Växjö Lakers fick ett avgörande först i en straffläggning - där den stekhete amerikanen Ryan Lasch förlängde sin fina form och blev stor hjälte.

De stora chanserna lös med sin frånvaro till en början när Frölunda tog emot Växjö i Scandinavium. Sakta men säkert började dock de båda lagen äta sig in i matchen vilket också bäddade för fler möjligheter åt båda håll. Nollan spräckte gästerna med sin förstakedja - innehållandes bland annat nyförvärvet Kris Versteeg. Stanley Cup-stjärnan lade en iskall backhandspassning bak till Roman Horák, som vandrade in framför Johan Gustafsson och skickade elegant in pucken högt bakom Frölundakeepern till 0-1.

Även Frölundas kvitteringsmål, som kom med fyra minuter kvar, var en riktig delikatess. Chay Genoway bjöd på en så kallad "coast-to-coast"-åkning när han vandrade igenom samtliga tre zoner, innan han rundade kassen och tryckte in 1-1-pucken. Målet godkändes först efter videogranskning - och därefter fick hemmalaget energi och matade på för en ledningspuck. Likaläget stod sig dock perioden ut.

– Det var en bra period. Det går snabbt och händer mycket - jag försöker hämta andan och dricka mycket vätska, log Växjös nyförvärv Kris Versteeg i C More och fortsatte:

– Jag tycker att min insats är helt okej för att vara min första match på så lång tid. Det kommer att bli en process att vänja sig och komma in i spelet.

Mittenakten i Scandinavium blev minst sagt händelserik både på mål- och utvisningsfornten. Knappt fyra minuter in i perioden satte sig Växjö åter i förarsätet, när Kris Versteeg på ett elegant vis pricksköt in 1-2 i Gustafssons högra kryss. Ledningslyckan blev dock kortvarig.

Ryan Lasch såg kort därefter nämligen till att replikera för sitt Frölunda, som också fullbordade sin vändning när samme Lasch bjöd på en fin passning fram till Simon Hjalmarsson som satte göteborgarna i förarsätet. I slutskedet av perioden visades en handfull spelare ut efter ett rejäl gurgel framför Frölundamålet, men några ytterligare fullträffar fick publiken inte se i mittenakten.

– När vi spelar enkelt och tar upp pucken snabbt i anfallszon har de lite svårt att räkna in oss - det är också så vi fick in ett mål. Vi har dock lyckats trassla in oss även där, sade målskytten Simon Hjalmarsson till C More i pausen.

Lasch fortsatt stekhet

I den tredje perioden var det Växjö som inledde starkast. Faktum är att det dröjde till den 14:e minuten innan Frölundas första avslut på mål noterades - och detta strax efter att Växjö hade kvitterat i boxplay. Linus Fröberg skrinnade sig loss från mittzonen och blev fri mot Gustafsson, varpå han med ett kliniskt avslut hängde in 3-3-pucken.

Målet visade sig bli det sista under ordinarie matchtid och efterföljande förlängningsspel, vilket gjorde att mötet skulle få se ett avgörande först i en straffläggning. Väl där blev stekhete Ryan Lasch den stora hjälten för Frölunda som följde upp sin finalseger i CHL med att knipa bonuspoängen på tisdagskvällen.