SKE

Osannolik utklassning av Frölunda

16 februari 2019 17:42
#FHCSKE

Frölunda jagade tredje raka segern i hemmamatchen mot Skellefteå, men få hade nog förväntat sig att det skulle bli en sådan överkörning som publiken i Scandinavium fick bevittna. Första perioden bjöd på en urladdning utan motstycke när Frölunda gick upp till 5-0. Till slut vann göteborgarna med 7-1.

Efter en lite avvaktande start väckte formstarke Anders Grönlund liv i matchen när han från nära håll tryckte pucken i en hög båge mot Skellefteåkassen. Målvakten Mantas Armalis såg inte pucken som landande bakom ryggen på honom och, vilket konstaterades efter lång videobedömning, med nöd och näppe korsade mållinjen. Det blev starten på en galen urladdning från hemmalaget och det dröjde inte länge innan 2-0 var ett faktum. I efterdyningarna efter ett powerplay blev det kalabalik framför Skellefteås mål och påpassligt nog vräkte sig Linus Nässén fram och rakade in sitt andra mål för säsongen i öppen kasse. I nästa powerplay matade speldosan Ryan Lasch fram en macka till Brandon Gormley som tog i för kung och forsterland och hans projektil satt otagbart invid högra stolpen vilket innebar 3-0. Och värre skulle det bli för de långväga gästerna. Frölunda gjorde 4-0 när Mats Rosseli Olsen hittade en sopren David Printz på bortre stolpen som gjorde sitt första SHL-mål sedan 2010. Mindre än en minut senare rann Max Friberg igenom, blev hakad och fick ett straffslag som han tog själv och missade. I slutet av perioden utnyttjade Frölunda ännu ett powerplay när Ponthus Westerholm fick hugga både två och tre gånger på en förlupen puck framför mål och så var det osannolika 5-0.

– Jättebra pass av Rosseli, kul att den gick in. Vi spelar bra just nu! sa David Printz som också passade på att hylla lagets presspel över hela banan.

I den andra perioden blev det mer av samma vara. Det hann inte gå mer än ett par minuter innan Skellefteå tappade markeringen på Simon Hjalmarsson som passade på att trycka in 6-0 från nära håll. Skellefteås försvarsspel fortsatte bjudningskalaset och gav bland annat Frölunda ett två mot noll-läge, men då räddade Mantas Armalis och Hjalmarssons mål blev periodens enda.

– Det är inte ofta vi har de här marginalerna i matcherna. Känns skönt att gå in i sista perioden med den här ledningen! sa en mycket nöjd Simon Hjalmarsson till C More efter två perioders spel.

"Det ska bli kul med slutspel!"

Den tredje perioden blev av förståeliga skäl något avslagen. Skellefteå fick in ett tröstmål när Joakim Lindström bröt pucken i offensiv zon under ett numerärt underläge. Fri med Frölundas målvakt Johan Mattsson väntade han, som det såg ut, för länge och kom ur vinkel. Men han slängde in en backhand på vinst och förlust som styrdes in i eget mål av en Frölunda-back. Frölundas replik lät inte vänta på sig. Mindre än 20 sekunder senare trampade Joel Mustonen in på vänsterkanten och klev helt sonika förbi både sin back och Mantas Armalis och petade in pucken i luckan som uppstod mellan Armalis benskydd och stolpen. Målet betydde 7-1 och blev matchens sista.

– Jag har jobbat hårt för att komma i form och nu känns det som jag är i bra form. Det känns jättebra och ska bli kul med slutspel! sa Frölundas Ryan Lasch som stod för inte mindre än fyra assist i utklassningen.