Rögle upp på slutspelsplats

17 februari 2019 19:21
Flera glada Rögle-spelare i vita tröjor i närbild
#HV71RBK

I de tre tidigare inbördes mötena mellan lagen den här säsongen hade HV71 kammat full pott. Smålänningarna var faktiskt det enda lag Rögle inte hade tagit poäng mot inför matchen. På söndagen kom ett trendbrott. Efter en svängig match vann skåningarna med 3-2 inför 6 674 åskådare och gick upp på slutspelsplats.

Trots - eller kanske tack vare - den dystra statistiken mot HV71 tidigare under säsongen var det bortalaget Rögle som tog tag i taktpinnen från start. Laget skapade flera kvalificerade målchanser i den första perioden och gjorde också periodens enda mål. Backen Daniel Bertov skickade in en puck från blålinjen som gick hela vägen in bakom Felix Sandström i HV71:s målbur. Målet godkändes efter videobedömning eftersom Sandström stördes i målgården av Leon Bristedt. Domarna bedömde det emellertid som att försvarande spelare knuffade dit Bristedt och godkände därför målet. Målet var Bertovs första för säsongen och säkerligen mycket efterlängtat.

– Jag blev glad först, sen försvann lyckan när domaren vevade bort det. När jag såg reprisen såg jag att Leon blev inknuffad, sen gör han väl inte allt i världen för att ta sig därifrån, sa Bertov med ett leende till C More efter första perioden.

I den andra perioden spelade hemmalaget upp sig avsevärt, och hade en tidig puck i stolpen när Alexander Ytterell sköt ett backskott som Isac Brännström styrde framför Justin Pogge i Rögle-kassen. När laget fick spela powerplay en kort stund senare var det ett mäktigt tryck mot Rögle-målet men med tur och skicklighet stod bortalaget emot - den gången. När HV71 fick sitt andra powerplay i slutet av perioden kunde inte ens Pogge stå emot. Snabbt passningsspel mellan Mikko Lehtonen och Robin Figren gav öppen kasse för Oscar Sundh och den rivige forwarden gjorde inget misstag. Hans femte mål för säsongen betydde 1-1 och likaläge inför tredje perioden.

– Vi har skapat många lägen i powerplay de senaste matcherna men motståndarnas målvakt har spelat riktigt bra, så det var förlösande att få in en nu. Jag trodde Figge skulle skjuta, det gjorde nog de flesta, men det var en väldigt bra pass av honom! sa Oscar Sundh om sitt powerplay-mål i den andra perioden.

Widing sköt Rögle upp på slutspelsplats

I upptakten av den tredje perioden återtog Rögle ledningen på ett något slumpartat vis. Simon Ryfors bröt pucken i mittzonen, avancerade in i offensiv zon och passade över till Kodie Curran. Den offensive backen försökte passa tillbaka till Ryfors, men pucken tog på HV71-backen Martin Fehervarys skridsko och styrdes in bakom en snopen Felix Sandström. Repliken kom per omgående när Simon Önerud gjorde en enmansrusch från egen zon och, trots att han blev upphunnen och såg ut att komma ur läge, fick iväg ett rappt skott som satt högt bakom Justin Pogge och innebar 2-2. Rögle tog sedan ledningen för tredje gången i matchen när ett skott från Simon Ryfors damp ner perfekt framför Daniel Widing som vände sig om och rakade in pucken i tom kasse. Det målet visade sig bli matchvinnande och Rögle tog därmed sina första poäng mot HV71 för den här säsongen och passade samtidigt på att avancera upp på slutspelsplats i tabellen.

– Skönt! Det är så otroligt tight i tabellen så vi behöver alla poäng. Vi kan bli otrevliga att möta framåt våren, spådde Rögles matchvinnare Daniel Widing efter matchen.