Växjö bröt tung bortatrend

21 februari 2019 21:28
Glada Växjö-spelare i vita tröjor firar vid sargkanten.
#TIKVLH

I en välfylld NHK Arena var det två lag på jakt efter formen som drabbade samman på torsdagskvällen. Hemmalaget Timrå kom från åtta raka förluster medan bortalaget Växjö förlorat sex raka matcher utanför Vida Arena. Växjös stjärnkedja med Brendan Shinnimin och Kris Versteeg i spetsen var tungan på vågen när Växjö fick ett efterlängtat trendbrott via seger 1-5.

Växjö började matchen piggast och fick tidig utdelning när Djurgårdsförvärvet David Bernhardt klev in från högerkanten och knäppte iväg ett handledsskott som via en Timråback hittade in bakom Niklas Svedberg i Timrå-målet. Det var Bernhardts första mål i Växjö-tröjan. Bortalaget fortsatte styra händelserna i den första perioden och hade dubbla lägen i powerplay utan att få ytterligare utdelning. Noterbart är att SHL-debutanten Jacob Sundberg ådrog sig en av dessa utvisningar i ett av sina första SHL-byten. Även hemmalaget Timrå fick chansen i fem mot fyra mot slutet av perioden utan att lyckas göra mål.

– Jag ville bara dra förstagubben och få in den på mål. Jag vet inte om den tar på någon och går in men det var skönt! sa Växjös målskytt David Bernhardt efter den första perioden.

Inför den andra perioden efterlyste Växjös tränare Sam Hallam bättre fart från sitt lag, och det var precis vad han fick. Det var nästan bara Växjö i den andra perioden och 0-2 kom som ett brev på posten. Brendan Shinnimin hade precis kommit tillbaka ut på isen efter en tuff smäll när han tryckte av ett direktskott som Svedberg räddade, men inte bättre än att pucken gick rakt ut till Kris Versteeg som placerade in pucken i tomt nät. När Växjö fick ett powerplay under andra halvan av mittenperioden var rollerna ombytta. Kris Versteeg sköt och Brendan Shinnimin krigade in returen från nära håll vilket innebar 0-3 och lång uppförsbacke för formsvaga Timrå. Än värre blev det när Joel Persson kastade in en puck från sargkanten som styrdes in bakom Niklas Svedberg som därmed fick lämna plats för Victor Brattström i 0-4-underläge.

– Båda målen från vår kedja var frukten av hårt arbete, sa Brendan Shinnimin innan han med ett skratt intygade att slutspelsformen var på intågande.

Växjö bröt trenden - tog första bortavinsten sedan 5 januari

I den tredje perioden kontrollerade Växjö spelet. Tyske talangen Dominik Bokk gjorde 5-0 efter att ha fått pucken till skänks framför Brattström och prickat luckan mellan den senares benskydd. Timrå fick ett tröstmål i powerplay när målstarke backen Johannes Kinnvall tryckte in ett direktskott bakom Växjös målvakt Viktor Fasth som därmed gick miste om sin målnolla. Växjö hade därefter inga problem att hålla undan och ta den efterlängtade första bortasegern sedan 5 januari.

– Jättebra kväll, vi förlorade senast här så det var skönt att komma tillbaka och vinna. Även om man är på vinnande sidan får man lov att säga att det är små marginaler, sa Växjös ödmjuke tränare Sam Hallam efter matchen.