Djurgården tog en blytung seger

23 februari 2019 20:42
Djurgårdsspelare firar segern inför de tillresta fansen
#LHCDIF

I en böljande och intensiv batalj gjorde hemmalaget sin bästa match på länge och dominerade stora delar av spelet. Men när stolparna och en storspelande målvakt stod i vägen kunde istället Djurgården kapitalisera på sina chanser. Gästerna kunde därmed ta hem sin fjärde raka seger mot Linköping den här säsongen.

Det var hemmalaget som tog ett tidigt initiativ i matchen. Linköping gjorde sin bästa period på länge och kunde spendera långa stunder i Djurgårdens defensiva zon. De hade flera vassa chanser, bland annat ett stolpskott från Anton Karlsson och ett friläge för Daniel Olsson Trkulja, men Djurgårdsmålvakten Robin Jensen stod pall. Trots ett frenetiskt och beslutsamt spel från Linköping, i en period där de vann skotten med 14-4, lyckades inte hemmalaget få pucken i nät. Det gjorde däremot Djurgården, när Emil Bemström bröt sig loss och sköt från en snäv vinkel efter åtta minuters spel. Tack vare att skottet var såväl stenhårt som välriktat så kunde gästerna vinna öppningsakten med 1-0.

– En bra period från oss. Vi har fart under grillorna och får bra anfall. Vi måste fortsätta komma ut med hög fart och få djup på dem. Vi spelar bättre än på länge, så vi måste fortsätta på den vägen, konstaterade Olsson Trkulja.

Tre mål föll i den andra perioden

Djurgården kom ut betydligt starkare i starten av den andra perioden och tvingade Jonas Gustavsson att bekänna färg flera gånger om. När Anton Karlsson drog på sig ett matchstraff hade gästerna ett gyllene läge att utöka sin ledning, men lyckades inte få till speciellt många skott på mål. När de sedan drog på sig en utvisning avslutades det numerära överläget i förtid. Detta gav LHC energi, för de tog sedan tag i taktpinnen och skapade flera chanser. Kvitteringen kom genom Joe Whitney, och när Andrew Gordon bombade in pucken efter ett snyggt anfall i powerplay så hade hemmalaget vänt matchen. Detta triggade igång något hos gästerna, som kom till flera farliga skottlägen, vilket till slut resulterade i att Jakob Lilja kunde kvittera till 2-2. Efter det kom en rejäl anstormning från gästerna, men inga fler mål föll innan signalen ljöd.

Djurgårdens Jacob Lilja var inte nöjd efter den andra perioden.

– Vi gör inte vår bästa match offensivt. [Robin] Jensen står på huvudet men vi måste uppåt, slog han fast.

Desto mer uppåt var det i Linköping.

– Det här är det roligaste vi har haft på länge. Vi spelar bra, det är ett böljande spel och publiken får valuta för pengarna. Men det är viktiga poäng på spel nu, så det är tid för hjältar, hävdade Andrew Gordon.

Djurgården avgjorde med fem minuter kvar

Den tredje perioden präglades av tufft spel och heta känslor, som kulminerade när Adam Ginning och Jesper Petterson fick matchstraff efter en privat uppgörelse. Linköping vann skotten med 10-7 i den sista perioden och hade flera ramträffar, och när pucken gick på mål var en storspelande Jensen i vägen. Ställningskriget skulle till slut avgöras efter 15 minuter spel, efter ett mönsteranfall där Sebastian Strandberg var sist på pucken. Ett frenetiskt LHC jagade kvitteringen i slutminuterna, men åkte på en mycket tung förlust trots en bra genomförd match.

– Vi lyckas sätta den där pucken i slutet i tredje och rider ut stormen. Ibland har man turen och stolparna med sig, och det hade jag idag, sade den storspelande Robin Jensen blygsamt om sin insats.