Växjö fick revansch på HV71

23 februari 2019 20:18
Fem Växjö-spelare i blåa tröjor kramar om varandra
#VLHHV71

Samtliga tre Smålandsderbyn tidigare under säsongen hade slutat med HV71-seger. Inför ett utsålt Vida Arena bröt Växjö trenden när man vann med 3-2 och därmed också passerade HV71 i tabellen.

Det var Växjö för hela slanten i den första perioden. Det dröjde mer än 15 minuter innan bortalaget fick iväg sitt första skott på mål - och då hade hemmalaget redan tagit ledningen. Backen Arvid Lundberg kastade in ett beskedligt skott från sargen som HV71:s målvakt Jonas Gunnarsson tappade in under armen, ett ingripande han säkerligen inte var helt nöjd med. Skottvillige Joel Persson hade sedan ett skott klockrent i stolpen mot slutet av perioden men Växjös övertag resulterade "bara" i 1-0 efter första tjugo.

– Det var tacksamt att se den glida in, det var väl inget superskott men vi tar det, sa Växjös målskytt Arvid Lundberg efter första perioden.

– Det är superkul att spela, det är två klackar som för ett otroligt liv och det är bra fart, sa Lundberg vidare om matchen och inramningen.

I den andra perioden utökade Växjö ledningen i powerplay. David Bernhardt fick glida in och sikta in sig innan han pricksköt 2-0 invid vänstra stolpen. Det var andra matchen i rad Bernhardt gjorde mål. Växjö hade kort senare två snabba stolpskott. Niclas Burström prickade ena stolpen med ett backskott och returen snappade Pontus Holmberg upp och skickade pucken i den andra stolpen. Det var således fortsatt mycket Växjö vilket fick HV71:s tränare Stephan Lundh att ta en timout. Det fick fart på åtminstone en spelare i HV71 - Mattias Tedenby. Han låg bakom en utvisning på Växjös Pontus Holmberg och i det efterföljande powerplayspelet snärtade han in reduceringen 2-1 på HV71:s blott femte skott i matchen vilket gav bortalaget häng inför tredje perioden.

– När det står 2-0 försöker man göra allt för att hjälpa och väcka laget. Jag hade Törngrens klubba eftersom min gått av. Det var väl därför jag fick på en riktig bomb! skojade HV71:s Mattias Tedenby i periodpausen mellan andra och tredje när han ombads kommentera sitt 2-1-mål.

Växjö höll undan och bröt negativa trenden

Växjös spelmässiga övertag fortsatte också i den tredje perioden. Viktiga 3-1-målet kom i powerplay när Janne Pesonen sköt ett tyst skott som gick in bakom Jonas Gunnarsson, mycket tack vare Brendan Shinnimins förtjänstfulla skymning. Efter målet blev Växjö en aning passiva, något HV71 utnyttjade. I en spelvändning flippade Sebastian Wännström fram pucken till Anton Bengtsson som stormade mot målet och lyckades vinkla upp pucken i nättaket från nära håll vilket gav 3-2 och spänning. Och dramatiskt blev det, HV71 pressade på för en kvittering och hade bland annat en stor chans precis på slutsignalen men gick bet. Växjö höll undan och tog därmed första segern för säsonegn mot rivalen och gick dessutom förbi HV71 i tabellen.