Hemma
Linköping
LHC
Borta
Växjö
VLH

Växjö tog fjärde raka segern

28 februari 2019 22:00
Växjöspelarna firar framför tillrest publik
#LHCVLH

Växjö hade en tvåmålsledning inför den andra perioden. Två powerplaymål senare hade Linköping kvitterat, men när smålänningarna utnyttjade ett försvarsslarv kunde inte hemmalaget svara. Gästerna kunde slå in spiken i kistan i den tredje perioden och ta hem tre poäng.


Matchen startade avvaktande, där båda lagen kände på varandra. Efter åtta minuter hade bara fyra skott avlossats på mål. Gästerna stod för tre av dem och hade övertaget i perioden. Linköping spelade stillastående och omständigt, vilket skulle straffa sig. Växjö tog ledningen i den trettonde minuten efter en dråplig situation när Jonas Röndbjerg stötte in pucken i en båge bakom Jonas Gustavsson. Fem minuter senare utökade gästerna sin ledning när Filip Cederqvist styrde in en retur. LHC försökte sticka upp och hade en ramträff i slutet, men gästerna lämnade isen med en tvåmålsledning inför den andra perioden.

– Ibland studsar puckarna rätt. Vi har haft lite emot oss på sistone, men vi skapar chanser och spelar bra, ansåg målskytten Cederqvist.

Två powerplaymål från LHC

Någonting inspirerande måste ha sagts i östgötarnas omklädningsrum, för de kom ut starkare i den andra perioden och gjorde mål direkt i powerplay. Redan efter en minut kunde återvändande Broc Little frispelas från egen zon och retfullt lägga in reduceringen mellan benen på Viktor Fasth. Växjö var inte ofarliga, men fortsatte att dra på sig onödiga utvisningar. Linköping fick en ny chans i numerärt överläge och kvitterade direkt, när Derek Roy dribblade av två man och stänkte upp pucken i nättaket. Detta skulle dock tända gästerna, som kunde återta ledningen efter ett två-mot-nolläge som uppstod efter att LHC-spelarna gått bort sig vid mittzonen. Sist på pucken var den formstarke Brendan Shinnimin. Efter det tog Växjö över fullständigt och matade skott på mål, men inga fler mål föll i den andra perioden.

Trots underläget var Derek Roy inte allt för nedslagen:

– Vårt powerplay är bra just nu och vi får puckarna på nät. Ska vi vända det här så är det enkelt: vi måste åka skridskor.

Växjö höll undan och vann

Lagen bytte chanser i inledningen av slutakten, men Växjö kunde kontrollera spelet långa stunder. Med mindre än sju minuter kvar började LHC skapa fler chanser, men Viktor Fasth stod emot. När LHC sedan tog en utvisning med tre minuter kvar stannade kvitteringsjakten upp och Växjö kunde sedan slå in spiken i kistan i öppen bur. En händelserik match slutade därmed 4-2 till gästerna.

– Vi avslutar matchen riktigt bra, där vi inte tillåter dem att sätta press. Vi har spelat våra bästa matcher för säsongen på sistone och har en god känsla i kroppen, konstaterade Fasth efteråt.

Se highlights från matchen här.