Växjös första period blev avgörande

5 mars 2019 21:30
Växjöspelare firar Janne Personens 1-0 mål inför hemmapubliken.
#VHLRBK

I en relativt chansfattig öppning på matchen gjorde Växjö två mål tidigt i den första perioden, något som Rögle inte kunde återhämta sig ifrån. Trots en bra tredjeperiod från gästerna kunde smålänningarna kontrollera matchen och förlängde därmed sin segersvit.

Inledningsakten innehöll få skott på mål, men Växjö gjorde det mesta av situationen. Först gjorde Janne Pesonen mål på lagets första skott efter en fin individuell prestation. Nästa skott gick även det i nät, efter att Filip Cederqvist var sist på pucken efter försvarsslarv från Rögle. Gästerna försökte skapa chanser efter det och var inte ofarliga, bland annat hade Trevor Mingoia ett skott i stolpen, men Växjö kunde ta en tvåmålsledning med sig till pausvilan.

– Det känns jättebra. Vi har momentum och trycker ned dem i egen zon. Vi har positiv stämning i laget och pushar på varandra, så det är kul att spela nu, konstaterade målskytten Cederqvist.

Växjö tog kommandot

Betydligt fler chanser uppstod i mittenakten, där hemmalaget stod för de flesta av dem. Redan efter fyra minuter hade laget fyra skott på mål och en ramträff från Jonas Röndbjerg. Till slut skulle Ville Kolppanen vara tvungen att åter ge efter för Växjös dominans, när Dominik Bokk kunde få tid på sig i powerplay. Smålänningarna fortsatte sin offensiv och tryckte ner Rögle rejält, men i slutet av perioden stack gästerna upp och hade ytterligare en ramträff, den här gången från Alen Bibic. De skott som inte träffade stolpar kunde dessutom räddas av en stabil Viktor Andrén i Växjömålet. När Hesa Fredrik ljöd hade hemmalaget en tremålsledning inför den sista perioden.

– Växjö är riktigt bra i vår defensiva zon, så vi måste komma ut därifrån och spendera tid i deras zon istället. Det vill sig inte hitills, men det är 20 minuter kvar, löd Alen Bibics periodanalys.

Rögle reste sig för sent

Rögle inledde den tredje perioden piggt i jakt på en reducering. De spelade ett betydligt mer resolut anfallsspel under de sista 20 minuterna och fick till slut in en reduceringspuck, när Leon Bristedt firade sin återkomst med ett mål. Växjö hade dock kontroll på matchen och kunde få ner motståndarnas fart under stora delar av perioden. Istället för en ny reducering kunde smålänningarna slå in spiken i kistan i öppen bur. En bra första period lade därmed grunden till vinsten, som till slut skrevs till 4-1.

– Vi börjar alldeles för sent och ger bort matchen i den första perioden. Ska man vinna mot Växjö borta så kan man inte göra det, konstaterade en besviken Leon Bristedt.

Desto mer tillfreds var David Bernhardt över vinsten och lagets intakta segersvit.

–Vi kommer ut jättebra i första och kunde avgöra matchen där. Vi spelar mycket bättre nu och det är bra att ha den här formen så här nära slutspelet, sade han med eftertryck.