Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Luleå
LHF

Färjestad tog över serieledningen

12 mars 2019 21:20
#FBKLHF

I en stekhet seriefinal ställdes ligans bästa offensiv mot den defensiva motsvarigheten. Till sist skulle det vara det förstnämnda som fällde avgörandet, samtidigt som Luleå saknade det lilla extra framåt. Färjestad stod för ett styrkebesked och övertog därmed serieledningen inför den sista omgången.


Det var Luleå som startade seriefinalen starkast och redan efter 26 sekunder hade Jesper Sellgren en puck i stolpen. Färjestad växte dock in i perioden och med tiden var det seriens starkaste offensiv som tog över spelet och skapade flest chanser, vilket skulle leda fram till ledningsmålet. Daniel Viksten kunde sno pucken i den offensiva zonen och dra på ett rappt skott som ställde Joel Lassinantti i målet. Hemmalaget hade bra kontroll efter det och lämnade för omklädningsrummet med en enmålsledning.

– Om vi eliminerar våra misstag blir det bättre. Det är ingen bra period från oss, men vi kan rätta till det, löd Karl Fabricius analys av Luleås spel.

Färjestad tog över och utökade

Efter vilan böljade spelet desto mer, men med tiden tog hemmalaget tag i anfallsspelet och testade Lassinantti flera gånger. Till sist fick Karlstadpubliken jubla för andra gången, när Carl Jakobsson kunde slå in en retur från nära håll. Med en tvåmålsledning i ryggsäcken fortsatte värmlänningarna att trumma på och ledde skottstatistiken med 12-3 efter 16 minuter. Luleå skulle dock få en powerplaymöjlighet och radade upp farliga möjligheter efter det. Till slut hade lagen skjutit tolv skott vardera i en fartfylld mellanakt, men Markus Svensson stod för några riktigt vassa parader och såg till att Färjestad behöll sin ledning perioden ut.

– Vi håller dem på utsidan och gör ett bra jobb i deras zon. Det går att göra mål på Luleå, konstaterade Linus Johansson med ett flin.

Svensson höll nollan

Luleå försökte att skapa chanser i den tredje perioden, där två nya stolpskott var de allra vassaste. Övriga lägen kunde en storspelande Markus Svensson hålla utanför och säkrade en nolla i protokollet. Istället kunde Färjestad utöka sin ledning, när skyttekungen Joakim Nygård frispelades med en delikat passning från Johan Ryno. Ensam med Lassinantti gjorde han inga misstag. Färjestad kunde sedan kontrollera matchbilden fram till slutsignalen. Hemmapubliken kunde därmed fira tre poäng och ett övertagande av serieledningen inför den sista omgången på torsdag.

– Vi kommer ut väldigt bra och har en fördel i första och börja på andra. Vi spelar fantastiskt försvarsspel matchen igenom och är uppoffrande idag igen, vilket känns bra, hävdade Svensson efteråt.

Se highlights från matchen här.