HV71 släckte Linköpings slutspelsdrömmar

14 mars 2019 21:19
En HV71-spelare jublar medan Linköpings målvakt och en utespelare deppar
#HV71LHC

Det stod ett E4-derby på schemat när SHL:s grundserie säsongen 18/19 avslutades. Bortalaget Linköping hade chansen på slutspel. Men då krävdes seger och så blev det inte. Jonas Gunnarsson nollade Linköping och såg till att HV71 bröt en tio matcher lång förlustsvit hemma mot Linköping via seger 4-0.

Det var HV71 för hela slanten i inledningen av matchen. Matchens första mål var något slumpartat. Martin Thörnberg kastade in en puck mot mål som gick rakt på Markus Ljunghs ben och studsade in i Linköpingskassen. Andra målet var desto vackrare. HV71 vände spelet och kom fyra mot en. Simon Önerud tog upp pucken på högersidan, passade Markus Ljungh som kom släpande, fick tillbaka den direkt och krutade in ett direktskott bakom en chanslös Jonas Gustavsson i Linköpings målbur. Trots flera ytterligare chanser för HV71 stannade det vid 2-0 efter den första perioden.

– Vi hamnar på hälarna, men kommer upp lite sista minuterna i alla fall. Men vi måste kaxa upp oss och bli snabbare från egen zon, sa en missnöjd Tommy Jonsson i Linköpings bås.

I den andra perioden spelade Linköping upp sig en aning, men det var fortsatt HV71 som skapade flest chanser. För hemmalaget hade Nils Andersson bästa chansen när han prickade stolpen från höga slottet, men bäst chans av alla hade Linköpings Johan Södergran. Han snappade upp en retur och fintade ner Jonas Gunnarsson i HV71:s målbur, men när han bara skulle raka in pucken i tom kasse fläkte Gunnarsson ut klubban och stod för en jätteparad. Det blev således inga mål i den andra perioden, något som inte tog udden av underhållningsvärdet enligt HV71:s Nils Andersson.

– Det känns som en rolig publikmatch, ganska många lägen, vi bjuder upp till bra lägen, sa han.

Gunnarsson höll nollan - Linköping borta från slutspel

I den tredje perioden kom Linköping ut med bättre energi och skapade ett knippe goda chanser att reducera, inte minst genom Derek Roy som från öppet läge sköt utanför. Det var en sådan kväll för Linköping. Puckarna studsade inte östgötarnas väg och man fick inte hål på Jonas Gunnarsson. I slutet gjorde HV71 dubbla mål, det första i tom kasse, och det slutade 4-0 till smålänningarna. Därmed tog Linköpings säsong slut redan innan slutspelet inleds.

– Att säsongen är slut är en väldig besvikelse, vi började bra men våren har varit under all kritik resultatmässigt, så det är absolut inte godkänt, sa en nedstämd Tommy Jonsson efter slutsignalen.