Malmö kämpade ner Frölunda

25 mars 2019 21:35
Fem Malmö-spelare jublar framför glada åskådare
#MIFFHC

Malmö åkte på en stjärnsmäll i den första kvartsfinalen mot Frölunda och många var nog osäkra på skåningarnas form när serien flyttade in i Malmö Arena. Hemmalaget svarade med att mala ner Frölunda och vinna med 3-2.

Det var ett annat Malmö som kom ut på hemmaplan än i Scandinavium senast. Frölunda tog några onödiga utvisningar vilket gav hemmalaget något att gå på och även om de inte fick utdelning i powerplay kom ledningsmålet i svallvågorna efter de numerära överlägena. Fredrik Händemark fick lite yta, tog några meter in i offensiv zon innan han släppte pucken bakåt till Lars Bryggman som knäppte iväg ett handledsskott som smet in under armen på en olycklig Johan Mattsson. Det skapades målchanser i parti och minut efter det, inte minst hade Frölunda en monumental press i ett powerplay utan att lyckas göra mål. Trots att bortalaget hade det mesta och bästa i första perioden var det hemmalagets mål som blev periodens enda.

– Det är många situationer där ute och mycket snack efter avblåsning. Det märks att det är slutspel! Annars är det mycket bättre, jag börjar känna igen oss. Vi kan ha lite längre anfall och spendera mer tid i offensiv zon, men det går åt rätt håll, tyckte Malmös Lars Bryggman efter tjugo spelade minuter.

Matchbilden var ungefär densamma i den andra perioden. Frölunda öste på framåt utan att få utdelning. I stället var det Malmö som hade studsarna på sin sida när Jens Olsson kastade in en puck på mål som gick via Frölunda-spelaren Joel Mustonens klubba och in i mål. Men glädjen blev kortvarig för Malmö. Direkt på nedsläpp etablerade Frölunda ett anfall där Joel Lundqvist på ett skickligt sätt styrde in Chay Genoways skott till 2-1. Någon stor forcering av bortalaget följde inte på målet, utan resten av perioden var spelmässigt jämn och med chanser för båda lagen. Men lite retroaktiv utdelning i powerplay fick Frölunda när Ryan Lasch fick pucken direkt efter en tekning och med blott 13 sekunder kvar av perioden kunde hitta en lucka lågt på främre stolpen och skjuta in 2-2.

– Vi kämpar oss till kvitteringen. Det gäller att vara skarpa i spelet utan puck, vi måste fortsätta som vi gör men vara rejälare i deras omställningar och i ytan framför mål, sa Frölundas Joel Lundqvist efter två spelade perioder.

Publiken bar fram Malmö till seger

Tredje perioden inleddes med ett rungande skott i insidan av stolpen av Malmös Max Görtz. Och det var överhuvudtaget ett piggare hemmalag än tidigare under matchen. Följaktligen var det också Malmö som gjorde matchens nästa mål. Tobias Ekberg kastade in en puck från vänstra sarghörnet som gav en retur rakt ut till Fredrik Händemark. Han tog emot pucken, la an och hittade bortre krysset till vilt jubel för de knappa 8 000 åskådarna i Malmö Arena. Frölunda pressade på och skapade ett par stora chanser för Rhett Rakhshani, tvåmålsskytt senast, men något mål blev det inte. Malmö höll undan inför en kokande arena och kvitterade matchserien till 1-1.

– Det hände grejer och kändes som högt tempo och bra intensitet. Tätt och jämnt och tufft! sa Malmös matchvinnare Fredrik Händemark efter matchen. Och om sitt mål sa han:

– Det var meningen att vi skulle göra en variant som blev lite trasig, så smög jag kvar på bortre stolpen, fick pucken och tryckte till. Det var skönt att den gick in!