Skellefteå tog en blytung seger

31 mars 2019 17:35
#DIFSKE

I en match som tog fart i den andra perioden var det Skellefteå som tog vara på de viktigaste lägena. Två powerplaymål och ett mål i numerärt underläge var tungan på vågen när västerbottningarna besegrade Djurgården med 3-2 och höll matchserien vid liv.

Det var Skellefteå som tog initiativet tidigt i matchen, mycket på grund av deras tunga forecheck. Närmast ett mål för gästerna var Joakim Lindström när han bröt sig in från sargkanten och kom till avslut, men Adam Reideborn räddade. Efter drygt åtta minuters spel och 7-1 i avslut till västerbottningarna blev stämningen allt mer grinig på isen och flera småtjafs utbröt. Detta verkade dock ge Djurgården energi, då de kom i vågor in i anfallszon under periodens sista fjärdedel och skapade några vassa lägen. Det skulle dock inte falla några mål innan periodsignalen ljöd.

– En fartfylld period där vi spelar bra, men vi måste få utdelning på våra chanser. Vi sätter oss i lägen och måste fortsätta göra det, bara att slipa på avsluten och ställa sig framför kassen, löd Lindströms periodanalys.

Wingerli målskytt i boxplay

Likt den första perioden var det få chanser i mittenaktens inledning. Men när Skellefteå fick matchens första powerplay skulle målnollan på Hovet spräckas. När Jonathan Pudas fick pucken och fintade skott uppstod en lucka för Joakim Lindström, som serverades och dundrade in trissan direkt från den vänstra tekningscirkeln. Efter det skapade gästerna flera vassa chanser, men Djurgården tog tag i sitt spel och var inte heller ofarliga framför den stabile Mantas Armalis. När de fick powerplay efter 11:20 var det nog många som trodde på en kvittering, men istället skulle Andreas Wingerli sno pucken i den defensiva zonen och slå på efterbrännaren. Plötsligt var han fri med Reideborn och gjorde inga misstag. Skellefteå kunde därmed lämna isen med en tvåmålsledning.

–Det känns onödigt. Vi måste vara mer skärpta när vi får lägena. Vi hade behövt mål i vårt powerplay och stänga ner dem i deras. Vi ska få in en snabb puck i tredje nu och gå för det, konstaterade Jakob Lilja.

Lindström tvåmålsskytt när Skellefteå vann

Gästerna fick inleda den tredje perioden i numerärt överläge och fick en drömstart. Joakim Lindström blev tvåmålsskytt när han fick tag i egen retur och gav gästerna en tremålsledning. Hemmapubliken ville ha en snabb reducering och blev bönhörda när Robin Norell fick pucken på blålinjen och avlossade stora kanonen från snäv vinkel. Skottet var så pass hårt att den hittade förbi Armalis på den högra sidan. Hemmalaget fick en rejäl energiboost av det målet och tryckte ner Skellefteå ordentligt, men kom inte närmre än en ribbträff från Marcus Davidsson. Skellefteå kunde sedan jämna ut spelet och höll Djurgården borta från de allra vassaste chanserna. Hemmalaget skulle dock inte ge upp och med en minut kvar av matchen bombade Olle Alsing in reduceringspucken. Skellefteå kunde dock kontrollera spelet efter det och höll undan. Segern med 3-2 innebar att kvartsfinalserien var reducerad.

–Lite mer tillfälligheter att jag gör mål. Vi har inte haft studsarna med oss tidigare men idag har vi det och förtjänar det, sa tvåmålsskytten Lindström efter matchen.