Luleå
LHF

Kapten Gustafsson sköt Luleå till semi

30 mars 2019 20:15
Luleås lagkapten vrålar ut sin glädje efter ett mål. Bakom honom kommer ytterligare Luleåspelare.
#LHFVLH

Efter tredje matchen i serien ställdes Växjö inför det nästan omöjliga: Att vända 0-3 i matcher till 4-3. Efter seger i match fyra levde chansen när lagen drabbade samman för match fem i Luleå på lördagskvällen. Men det blev Erik Gustafsson-show. Kaptenen gjorde 1-0 och 2-0 när Luleå vann med 4-1 och avancerade till semifinal.

Matchinledningen präglades av avvaktande spel och långa sekvenser utan avblåsning. Lagen fick varsina powerplay i den första perioden utan att lyckas skapa några lägen. Det krävdes en soloprestation av stora mått för att bryta dödläget. Emil Larsson lurade skjortan av tre, fyra Växjö-spelare innan han serverade lagkapten Erik Gustafsson pucken i fritt läge och den senare tackade med att smälla in 1-0 vid bortre stolpen - läckert! Ju längre perioden led, desto tydligare blev Luleås övertag, men några fler mål blev det inte, trots att det var nära både en och två gånger hos Viktor Andrén i Växjös målbur.

– Jag får en puck som läggs ner och går för att utmana, nånstans ser jag att Erik är med i mitten och krånglar mig förbi och får in den till honom, sa Emil Larsson om sin prestation som föregick 1-0-målet.

Kaptenen klev fram - igen

Växjö kom ut som ett nytt lag i den andra perioden och tryckte på redan från nedsläpp. Men efter ungefär halva perioden mattades Växjös press och Luleå åt sig tillbaka in i matchen. Mot slutet av mittakten var det i stället hemmalaget för hela slanten. Ett långt, tungt Luleå-anfall avslutades med att Jesper Sellgren sköt klockrent i stolpen och att Växjö ådrog sig en utvisning. Mindre än minuten senare åkte en till Växjö-spelare ut och med blott sex sekunder (!) kvar av andra perioden prickade Erik Gustafsson in sitt och Luleås andra mål för kvällen.

– För mig är det här en match som alla andra, men som betyder lite extra och då gäller det att kliva fram och trivas, och det gör jag. Vi ska fortsätta spela som vi gjort hela året, kanske med lite mera smartness men inte backa hem. Det är svårt för dem att göra mål när vi har pucken, sa isens kung Erik Gustafsson efter två perioder.

Luleå först till semi

Luleå inledde tredje perioden med att sätta 3-0 när Austin Farley lirkade in ett inspel från bakom förlängd mållinje till Petter Emanuelsson som inte hade några problem att raka in pucken i öppet mål. Resten av perioden kontrollerade Luleå fullständigt och Växjö förmådde inte skapa några farliga reduceringschanser. Publiken i Coop Norrbotten Arena stortrivdes när Emil Larsson gjorde 4-0 i powerplay och då gjorde det inte något att Kris Versteeg hyfsade siffrorna till 4-1 kort senare. Luleå vann med 4-1 i matchen och 4-1 i matchserien och blev därmed första lag till semifinal.

– Vi har haft ett tryggt försvarsspel genom hela säsongen, och det har vi tagit med oss in i slutspelet. Samtidigt har vi haft bra anfallsspel och vassa omställningar, och det har lurat många lag, sa Luleås nöjda tränare Thomas "Bulan" Berglund efter slutsignalen.