Färjestad vann marathonmatch

30 mars 2019 20:30
Oskar Steen historisk segerskytt för Färjestad
#FBKHV71

Färjestad hade länge greppet om segern i den tredje perioden. Men en ny sen kvittering från HV71 tog matchen till en historisk förlängning - som varade i nästan ytterligare tre perioder. Till slut blev Oskar Steen matchvinnare när han sköt 3-2 med knappt tre minuter kvar av den tredje övertidsperioden, vilket gör matchen till den näst längsta svenska slutspelsmatchen någonsin.

Färjestad inledde matchens starkt och hade ett tag hade 6-0 i skott. De bästa lägena fick backen Jesse Virtanen som vid ett par tillfällen smög upp på den bortre stolpen och sånär fick träff på pucken. Vindsnabbe Marcus Nilsson skapade några chanser innan HV71 jobbade sig in i matchen. Gästerna tryckte ner Färjestad men fick trots det bara iväg fyra skott på mål, men de var inte ofarliga för det. Ett par gånger fick man in crosspassningarna igenom slottet på den bortre stolpen. Lagen hade dessutom var sitt friläge: Michael Lindqvists läge räddaes av Jonas Gunnarsson som sträckte ut högerbenet när Lindqvist försökte med en backhand. Markus Ljungh fick gästernas friläge, men namnen Svensson i Färjestadmålet var på forwardens skott med plockhandsken innan gummitrissan studsade i ribban och ut.

– Färjestad gör en bättre period. Vi är lite segare. Det är inte okej. Vi har lite tur som reder ut det och har 0-0, sa Ljungh till C More i paus.

Tempohöjning

Den andra perioden var bara 1:59 minuter gammal när nollan spräcktes - och det var gästerna som gjorde det. I en spelvändning efter att Färjestad och Gustav Rydahl haft ett jätteläge framför Gunnarsson fick Sebastian Wännström pucken från Mattias Tedenby. Från toppen av Markus Svenssons högra tekningscirkel pricksköt han 0-1 rakt i det bortre krysset. Knappt elva minuter in i perioden kunde sånär Mattas Tedenby peta i 0-2 men Jesse Virtanen hann tillbaka och peta bort pucken. Därefter höjde hemmalaget sitt spel och man träffade stolpen två gånger. Först Jesper Olofsson i powerplay och därefter Michael Lindqvist, men 0-1 stod sig perioden ut.

– Det var skönt. Skönt att kunna ta ledningen här på bortaplan. Det gav lite lugn och ro. Nu är det bara att trumma på i tredje, sa gästernas Sebastian Wännström till C More.

Intensiv slutperiod

Färjestad tog tag i den tredje perioden. En tidig utvisning på Christoffer Törngren av hemmalaget läge i powerplay Det dröjde hara 26 sekunder av det numerära överläget, och 39 sekunder av perioden, innan Michael Lindqvist hade kvitterat. Lindqvist skickade in en retur på Marcus Nilssons skott i öppet mål. Kort därefter, med drygt tre minuter spelade av perioden, fick HV71 chansen att återta kommandot när hemmalagets Jens Westin fick två minuter på botbänken för en hakning, men istället kunde Färjestad kontra genom Linus Johansson.

Fri med Jonas Gunnarsson lurade Johansson målvakten mot den vänstra stolpen innan behärskat la pucken invid den högra för 2-1, och det såg länge och väl ut att bli det matchvinnande målet. Färjestad kontrollerade spelet och hade ytterligare en puck i ramverket - Jesper Olofsson via Gunnarssons plockhandske i ribban. Men HV71 tog ut målvakten och kunde kvittera med 20 sekunder kvar av perioden genom - Sebastian Wännström. Wännström sköt ett lågt skott som touchade en Färjestadspelare innan den gled in mellan benen på Markus Svensson.

– Det var skönt att få in den på slutet. Vi var än en gång lite tillbakapressade men vi visar styrka som kommer tillbaka, sa tvåmålsskytten till C More i paus.

Näst längst - någonsin

Den första övertidsperioden blev intensiv. Den innehöll ett par utvisningar och även ett mål som dömdes bort. HV71-spelarna Färjestad hann dessutom med en fjärde ramträff - och det var Jesper Olofsson som än en gång träffade virket.

Den andra övertidsperioden bjöd på mer böljande spel där Färjestad drog på sig två utvisningar med för många spelare på banan inom loppet av två minuter och 20 sekunder. Lagen skapade några chanser men smet inte pucken utanför eller i nätmaskorna på utsidan stod både Jonas Gunnarsson och Markus Svensson för solida insatser.

Matchen skulle skriva historia. I den sjätte övertidsperioden krävdes 19:17 minuters spel för att den skulle bli den längsta någonsin i svensk historia. Riktigt så långt väntade inte Oskar Steen med att skicka in det förlösande, matchavgörande vinstmålet. Med klockan på 17:01 prickade han in 3-2 bakom Gunnarsson i HV71's mål. Därmed blev det den näst längsta slutspelsmatchen någonsin. – Jag tror aldrig jag har varit såhär trött någonsin efter en match. Nu har vi chansen att avgöra , säger segerskytten till C More.

Hos gästerna var förlusten, i alla fall direkt efter slutet, inte förödande:

– Just nu är det inte så farligt, det kanske kommer senare ikväll. Matchen blev en enorm kamp. Vi har lägen, de har lägen. Men det finns energi för en match till. Krafter fattas inte, sa HV71's tränare Stephan Lundh till C More.