Superkedjan frälste Frölunda - igen

29 mars 2019 21:33
Tre Frölunda-spelare firar ett mål framför en besviken publik
#MIFFHC

Det var tätt, tufft och underhållande slutspelshockey som publiken i Malmö Arena bjöds på. Hemmalaget Malmö hade 3-3 och flera lägen i powerplay i slutet av matchen, men en soloprestation av Chay Genoway gav Frölunda segern och matchboll.

Publiken i Malmö Arena gjorde sitt för att lyfta sitt lag i början av matchen. Till taktfasta applåder öppnade Malmö också starkast, och skapade en del chanser genom att fylla på med mycket folk framför mål och kasta in puckar. Men Frölunda arbetade sig in i matchen och tog ledningen i matchens första powerplay. Man visade upp ett ordentligt självförtroende och spelade runt pucken snabbt och kom till avslut. Efter en hård press hittade Ryan Lasch in till Joel Lundqvist som prickade krysset från slottet och 0-1 var ett faktum. Att Ryan Lasch hittat formen visade han med eftertryck ett par minuter senare när han följsamt åkte med pucken som efter en lång passning från Simon Hjalmarsson studsade i långsargen. Med farten uppe kom Lasch igenom till höger och hittade en lucka över axeln på Oscar Alsenfelt och dubblerade bortalagets ledning.

– De kliver på bra så det gäller att vi är rejäla och får stopp på dem. Då finns det ytor att ställa om på. Andramålet är en snabb omställning där vi går rakt på mål, och det är medicinen när Malmö trycker på och blir lite djupa, sa Frölundas Joel Lundqvist efter första perioden.

Andra akten till hemmalaget

I den andra perioden fick hemmapubliken något att tro på när Malmö reducerade i powerplay. Konstantin Komarek tog ett skott från toppen av tekningscirkeln och precis framför kassen stack Frederik Storm fram klubban och styrde in 1-2. Nästa mål i matchen var naturligtvis viktigt - och blev Frölundas. Unge Jacob Peterson gick in på kassen och fick en fin, nätt passning av Patrik Carlsson vilket gav honom öppet mål att raka in 1-3 i efter 12.19. Men Malmö gav inte tappt utan fick med sig en viktig reducering innan periodpausen. Oprövade backen Malte Setkov kastade in ett skott där pucken stod på högkant, och tack vare fin skymning framför mål hittade pucken in bakom Johan Mattsson i Frölundas mål. Det var således Malmö som vann perioden med 2-1, vilket gav ställningen 2-3 inför tredje perioden.

– Det är fram och tillbaka och ställningskrig. Vi vill inte ha semester än, så det är bara att tugga på, sa Malmös Fredrik Händemark till C More efter två perioder.

Solomål gav matchboll

Direkt i den tredje perioden fick Malmö in kvitteringen. Carl-Johan Lerby sköt från blålinjen och framför mål stod Konstantin Komarek och styrde in pucken till 3-3 vilket fick Malmö Arena att explodera i glädjeyra. Malmö tryckte på för ett ledningsmål och hade sina chanser, inte minst i powerplay. I stället var det Frölundas Chay Genoway som stod för ett osannolikt solomål med dryga fem minuter kvar av perioden. Först rundade han hela Malmös lag, inklusive målburen och försökte lägga in den köksvägen. Alsenfelt räddade, men returen snappade Genoway upp och satte ett högt skott till 3-4. Det målet blev matchvinnande, för sista målet i matchen stod heta Simon Hjalmarsson för när han från nära håll tryckte in 3-5 vilket alltså gav Frölunda 3-1 i matcher och matchboll när serien vänder tillbaka till Göteborg.

– Det är först till fyra, vi har ett bra utgångsläge men det gäller att vi spelar som vi gjort tidigare. Vi håller en högre nivå än dem, sa Simon Hjalmarsson om att ha gått upp till 3-1 i matcher.