Färjestad till semifinal

3 april 2019 21:25
Jublande Färjestadsspelare firar avancemanget till semifinal.
#FBKHV71

I den sjunde och direkt avgörande kvartsfinalen mellan Färjestad och HV71 var det hemmalaget som skapade det mesta och deras två mål i mittenakten blev matchavgörande. HV71 gick för en kvittering i tredje perioden men kom inte tillräckligt nära, vilket innebar att Färjestad vann med 3-2 och blev det sista laget att ta sig till semifinal.

I en match där allting stod på spel var det två lag som vågade och ville gå framåt inledningsvis. Hemmalaget blev de första att belönas för detta, när Michael Lindqvist och Joakim Nygård kom i ett två-mot-ettläge. Den sistnämnde fick pucken och satte den till höger om Jonas Gunnarsson. Stärkta av ledningsmålet gick Färjestad till fortsatt attack och var nära fler mål, men Gunnarsson skulle dock stå för några riktigt svettiga räddningar. Även om hemmalaget sköt mest var inte HV71 ofarliga, och när deras andra skott på mål föll var det kvitterat. Simon Önerud tog in pucken i offensiv zon och bröt sig in framför målet. Hans skott blev misslyckat men pucken gick till Joakim Andersson, som överlistade Markus Svensson.

– Bra tempo i matchen. Det går åt båda håll, ibland har vi långa anfall och ibland har de det. Det är viktigt att vi kommer tillsammans i forecheck och anfall nu, konstaterade Nygård till C More.

Färjestad tog ledningen två gånger

Två minuter in i mittenakten tog Färjestad tag i taktpinnen och skapade mängder av chanser. Inom loppet av 90 sekunder hade både Oskar Steen och Johan Ryno träffat målramen. Till och med i numerärt underläge var det hemmalaget som skapade mest och i samband med utvisningens slut kom hemmalagets andra mål, när Michael Lindqvist kom direkt från botbänken och satte pucken högt till vänster om Gunnarsson. Ett tillbakapressat HV71 hade svårt att komma till anfall och hade totalt skjutit sex skott på mål efter 30 minuters spel. Trots detta kom kvitteringen tre minuter senare, när Simon Önerud smög sig fri och fick ett friläge som han avslutade distinkt. Hemmapubliken behövde dock inte sörja länge, eftersom Färjestad gjorde nästa mål redan två minuter senare när Johan Ryno fick pucken i powerplay och satte trissan högt. Färjestad fick därmed en rättvis ledning med sig in i omklädningsrummet, efter att ha vunnit skotten med 13-5.

–Vi kommer inte upp i vår standard. Vi sorterar inte i egen zon och kommer inte upp tillräckligt. Vi får snacka igenom det och komma ut starkare, löd Öneruds periodanalys.

Färjestad höll undan och vann

Med en period på sig att kvittera uteblev det offensiva spelet från gästerna inledningsvis. Färjestad hade däremot 4-0 i skott redan efter fyra minuters spel och det skulle dröja till sju minuters spel innan gästernas första kom. Bortalaget satte sedan på efterbrännaren och försökte att skapa möjligheter för att kunna få in kvitteringen, men trots längre anfall och närmare en minuts spel med sex spelare på banan tog gästernas säsong slut när signalen ljöd. Publiken i Löfbergs Arena exploderade när det stod klart att Färjestad vann matchen med 3-2 och därmed blev det fjärde och sista laget att kvalificera sig för semifinalspel.

– Det är tomt och tungt just nu, men jag är stolt över grabbarna som tar serievinnarna till sju matcher, sade HV71:s tränare Stefan Lundh.

– Det var svårt att veta om det var final eller kvartsfinal vi spelade, det har varit två bra lag och jämt hela vägen. Men vi stängde matchen, vilket vi inte gjort tidigare, konstaterade en jublande glad Linus Johansson efteråt.