Första ronden till Frölunda - Rakhshani hjälte i förlängningen

7 april 2019 18:20
#LHFFHC

I den tredje periodens slutminuter hämtade Luleå Hockey upp ett tvåmålsunderläge i den första semifinalfighten mot Frölunda. Mötet gick till förlängning där gästerna dominerade - och fick till slut också utdelning genom Rhett Rakhshani som blev stor hjälte när göteborgarna plockade hem den första ronden.

I ett kokande Coop Norrbotten Arena var det en mållös inledande akt som publiken fick bevittna i det första semifinalmötet mellan Luleå och Frölunda. Efter en något trevande start steppade hemmalaget upp med framförallt backen Oscar Engsund i spetsen, som fick matchens första målchans efter att ha blivit frispelad av Isac Lundeström.

Det var Luleå som förde spelet och var det mer chansskapande laget i den första akten, men Johan Mattsson i Frölundakassen agerade tryggt i sin bur och spikade igen. Gästerna från Göteborg hade svårt att komma till några kvalificerade målchanser, men tände till i slutet när bland annat Brandon Gormley skickade in en puck mot en skymd Joel Lassinantti som i sista stund kunde styra undan.

– Det är inte vår bästa insats, men 0-0 i den första perioden här på bortais får vara godkänt. Det är inte den bästa hockeyn med tanke på att lagen inte har spelat på lång tid, sade Frölundas Jonathan Sigalet, som efter att ha blivit pappa i veckan och flugit hem till Kanada, kom till Sverige igen klockan halv tio (!) under söndagen.

Frölunda upp till 1-3

Till den andra kom Frölunda ut som ett nytt lag. Gästerna fick till allt längre anfall och pressade tillbaka sitt motstånd - vilket knappt sju minuter in i perioden också skulle ge utdelning. Under en avvaktande utvisning kom pucken till en helt ren Jacob Peterson mellan tekningscirklarna, som med ett högt skott satte 0-1 bakom en skymd Lassinantti.

Den andra perioden var betydligt mer böljande och fartfylld än den första - och dryga tre minuter senare skulle det ringa i målet på nytt. Denna gång var det Luleå som fick utdelning, när Isac Lundeström hittade fram till Nils Lundkvist som förvaltade den genomskärande passningen genom att trycka in 1-1 från nära håll.

Sent in i akten skulle Frölunda först återta ledningen och sedermera också utöka till 1-3. Joel Mustonen tryckte in ledningsmålet efter 18 minuter och med bara fem sekunder kvar stryde Patrik Carlsson in en studspuck som innebar att göteborgarna klev in i pausvilan med en tvåmålsledning.

Luleå kom tillbaka sent

I den tredje hade Frölunda fortsatt kommandot och bevakade sin ledning väl. Gästerna såg ut att gå mot att plocka den första fighten i matchserien, men när Brandon Gormley hakade upp Emil Larsson i ett friläge och hemmalaget fick powerplay, skulle Luleå få ny energi och komma tillbaka. I spel sex mot fyra hängde Daniel Sondell in 2-3 med drygt tre minuter kvar - och kort därefter skulle taket lyfta i COOP Norrbotten Arena. Efter att länge spelat runt pucken hängde Jesper Sellgren in 3-3 med ett högt skott bakom Mattsson - och hemmalaget hade hämtat upp 1-3 till 3-3 i slutminuterna.

– Det är bara att höra på stämningen. Det är helt otroligt och det är skönt att få bjuda på det, sade 3-3-skytten Jesper Sellgren och fortsatte:

– Det hoppar lite fram och tillbaka. Den sista studspucken går fram till mig och jag hänger in den. Till förlängningen nu måste vi steppa upp oss lite, hålla oss kalla samtidigt som vi skapar chanser framåt.

I den fjärde perioden var det återigen Frölunda som tog tag i taktpinnen. Luleå hade ett stort läge att ta ledningen när Mats Rosseli Olsen visades ut, men utöver sitt powerplay var det Frölunda som styrde och skulle - till slut - också få utdelning och plocka hem segern. Från position bakom mål hittade Chay Genoway fram till Rhett Rakhshani, som tryckte in pucken intill den första stolpen bakom Joel Lassinantti som inte hann över i sin sidledsförflyttning.

– Det är slutspelshockey. Vi måste vara förberedda på matcher som dessa och vi ska ge dem (Luleå) cred för att ha kommit tillbaka på det sättet de gör. Vi vet att alla matcher kommer att bli tighta och det är starkt att vi tar en match här uppe i Luleå, summerade hjälten Rakhshani i C More efter matchen.